At se en mening med lidelsen

29. marts 2010
Dr. teol. Niels Christian Hvidt taler om åndelig omsorg på årsmøde

Hvordan er det at modtage åndelig omsorg? Og hvornår trænger den ind og lindrer? Det giver forsker og teolog Niels Christian Hvidt et bud på ved Hospice Forum Danmarks årsmøde i Odense den 10. april.


Som forsker har han studeret hvordan syge bærer deres lidelser. Her spiller troen en afgørende rolle.
Som teolog sætter han fokus på påskens budskab om Jesu lidelse og død. For her giver lidelsen mening, og det kan hjælpe den syge til at se en mening med sin lidelse.
- Kristendommen har mange perspektiver på lidelse, siger Niels Christian Hvidt til Ugebrevet Søndag Morgen. - Kristus har været et forbillede for os. Og vist os, at Gud er til stede i lidelsen, og at lidelsen kan være frugtbar, når den bæres i tålmodighed og tillid til Gud, uden at man naturligvis skal blive passiv, siger Niels Christian Hvidt.
- Vi er kaldet til at tro på, at Kristus er med i lidelsen, han er selv gået forud ind i lidelsen, og han kalder os til - når vi lider - at bære korset sammen med ham.
Og det kalder Niels Christian Hvidt for "kristen coping":
- Det som coping, dvs. mestring, handler om, er at forstå, at lidelse kan være frugtbar. Lidelse er ikke at være forladt af Gud. Det er netop, når vi - i stedet for konstant at flygte fra vor smerte - med Kristus og i tillid til ham går ind i den, at vi finder hvile, selvom vi ikke altid bliver fri for vor smerte.
- Vi skal forstå, at vi ikke er alene i lidelsen. Gud har lidt med os i Kristus, og derfor forstår han os. Hele historien om korset handler om, at Gud er med dig i lidelsen, slutter han.
Ud over Niels Christian Hvidt vil også institutleder Conny Hjelm fra Institut for Diakoni og Sjælesorg i Dianalund tale om "Afmagtens ressource - samtalens hjælp til at finde den enkeltes ressourcer".
Årsmødet lørdag den 10. april kl. 12 finder sted på Dalum Landbrugsskole i Odense.