Danmark er bagud med hospicetanken

17. maj 2010
Danmark skraber bunden i palliativ omsorg i forhold til Europa

Der er kommet mere fokus på at lindre smerter og sikre omsorgen for uhelbredeligt og døende de seneste 10-15 år.
Men udviklingen af den palliative indsats går trægt i forhold til både andre europæiske lande og i forhold til Verdenssundhedsorganisationen WHOs anbefalinger.
Det fastslår amerikansk professor efter gennemgang af både danske og udenlandske undersøgelser.
- Det er en gåde. I har så mange gode ressourcer. Alle er dækket af den offentlige sygesikring, alle har adgang til en praktiserende læge, I har hjemmesygeplejersker, I har den længste lægeuddannelse i Europa.
Men sundhedsvæsenet tager kun i ringe grad hånd om at drage omsorg og lindring for døende, og et stort antal mennesker er overladt til at dø langsomt og smertefuldt, siger professor i politisk videnskab, James Hoefler til Ugeskrift for Læger.

Han er i Danmark for at undervise amerikanske studerende på Danish Institute for Study Abroad (DIS).
Der dør ca. 55.000 danskere om året, og 68 procent dør af alvorlige og livstruende sygdomme. Men kun 3 pct. dør på hospice.
Det undrer James Hoefler. Ifølge ham dør næsten hver tredje amerikaner i en hospiceseng.
Han får opbakning i sin kritik herhjemme. Formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin (DSPaM), overlæge Tove Bahn Vejlgaard, siger om den palliative indsats i Danmark:
- Den er ufuldstændig og uhomogen. Den holistiske og specialiserede, tværfaglige tilgang, som James Hoefler lægger i begrebet hospice, er netop det, vi sigter efter. Vi skal gøre det muligt, at flere mennesker kan dø hjemme, men der er kun 16 palliative team i Danmark, siger hun til Ugeskrift for Læger.
James Hoefler har også kigget på lægeuddannelse. Selv om Danmark har den længste lægeuddannelse i Europa, får kun 45 pct. af de studerende ingen undervisning i palliativ pleje og behandling, og 14 procent har haft mellem nul og to dages træning. Desuden har Danmark ikke en godkendt specialistuddannelse.