Derfor har frivillige brug for filosofi

04. marts 2010
Tænk dig om - og lyt! Det er opgaven for frivillige på hospice
Når frivillige står ansigt til ansigt med døende mennesker, opstår et sammensurium af tanker - og mange oplever ligefrem en eksistentiel krise.
Midt i forvirringen er det vigtigt at have holdepunkter. Derfor har Hospice Forum Danmark inviteret filosofferne Thomas Ryan Jensen og Michael Højlund til frivillighedsdagen i Vejle den 6. marts. Temaet er "Når frivillige filosoferer". For frivillige skal vide, hvad hospicefilosofien går ud på - og selv være afklaret i forhold til døden.
- Jeg spørger ofte nye frivillige: Har du selv haft oplevelser med døden, har du selv mistet nogen? Hvordan var det, og hvordan er dit forhold til det i dag? Er din sorg afklaret?, siger Lise Erbs, der er frivillighedskoordinator på Hospice Sydvestjylland i Esbjerg.
For mange melder sig som frivillige efter, de selv har været pårørende til en døende.
- De siger, vi vil gerne gøre en tjeneste ligesom vi modtog tjenesten, da vi var der. Og rigtig mange mennesker har måske et lidt rosenrødt billede af, hvad man kan som medmenneske. Men det er lidt barskt ind imellem, og det gør jeg opmærksom på, siger Lise Erbs.
Men hvad kan de to filosoffer byde ind med?
- Filosofi er tænkning koblet til praksis og handling, siger de og uddyber:
- Filosofi er tænkningens kunst. Det er kunsten at stille gode spørgsmål og nysgerrigt undersøge præmisser og argumenter. Det er kunsten at afklare de grundholdninger og forestillinger om verden og os selv, som bestemmer hvordan vi vælger og handler. Det er den vanskelige og nødvendige kunst at tænke over, hvordan vi tænker.
Og det er der brug for. For vores menneskesyn påvirker den måde, vi omgås andre på. Og derfor bliver de frivillige først antaget efter en grundig samtale. Derefter bliver de løbende holdt ajour gennem undervisning:
- Jeg taler meget med dem om, hvor vigtigt det er at vi lytter, at vi ikke fortæller vores egne gode historier, at vi ikke siger: Det kender jeg godt, det har jeg selv oplevet osv. Vel har du ej! Vi ved aldrig, hvordan det andet menneske har det. Men jeg kan måske lytte mig frem til det! , slutter Lise Erbs.
Lørdag den 6. marts inviteres alle frivillige på hospice, i besøgstjenester og støtteforeninger over hele landet til frivillighedsdag i Bygningen i Vejle centrum.