Etablering af en koordinerende hospice-enhed

31. oktober 2007
Der er et stort behov for en koordinerende enhed

Siden 2001 har Folketinget prioriteret etablering af selvejende hospicer og forbedring af den palliative (lindrende) indsats til støtte for alvorligt syge og døende mennesker.

Behovet for hospice-pladser i Danmark blev dengang opgjort til over 250 hospice-pladser. Det eksisterende antal sengepladser er i de ca. 7 år øget fra 57 til i dag 152. Og der er truffet aftaler om etablering af yderligere 56 pladser inden for de kommende 2-3 år. Desuden er regionerne i gang med at etablere palliative enheder, som kan støtte kommunerne med lindrende indsats i hjemmene, hvor alvorligt syge og døende mennesker bliver plejet i den sidste tid.

I løbet af de 6 år har erfaringerne vist, at der er et stort behov for en koordinerende enhed, som kan varetage et antal vigtige, overordnede opgaver inden for området, herunder:

  • Organisering og koordinering af den palliative indsats
  • Udarbejdelse af nationale retningslinier og anbefalinger
  • At sikre højt kvalificeret personale gennem kvalificerende undervisning på alle niveauer
  • At sikre forskning inden for den samlede palliative indsats
  • Videnopsamling og videndeling
  • At informere og oplyse og derved sikre den rette viden hos de rette personer

Det er meget vigtigt, at en sådan koordinerende enhed bliver etableret snarest muligt - som et bredt involverende, dynamisk og handlekraftigt organ.

Hospice Forum Danmark lægger megen vægt på, at dette initiativ realiseres - til gavn for de svageste i vort land - de uhelbredeligt syge og døende.

sek@hospice.dk