Få får en værdig død

04. februar 2010
Helle Timm fra Palliativt Videncenter medvirker på P1

- Selvom Danmark får flere og flere hospicepladser, og interessen for en god omsorg til døende stiger, så er det stadig de færreste døende, som får den rigtige pleje, siger centerchef ved Palliativt Videncenter Helle Timm på P1.

Cirka 55.000 danskere dør hvert år, heraf 18.000 af kræft. 55 pct. dør på hospital. Ca. 90 pct. af de dødssyge kræftpatienter tilbringer 90 pct. tid hjemme.

Det kom frem ved Palliativt Videncenters første nationale konference om smertelindring den 3. marts. Der var enighed blandt de ca. 200 fremmødte læger, sygeplejersker og forskere, at der er brug for mere viden, bedre praksis og udvidet samarbejde mellem kommuner og regioner, mellem sektorer i kommunen og mellem faggrupper.

Helle Timm efterlyser i P1 både plads, ro og viden, når mennesker skal dø, men også at vi taler mere om døden, og hvordan livet skal ende.
- Palliation er lindring til den døende i bred forstand. Det betyder, at både læger, sygeplejesker, psykologer og fysioterapeuter arbejder sammen, men der kan også være tale om hjælp fra præster eller fra folk med forstand på musik eller den rigtige mad, siger Helle Timm.

Der er nu 170 hospicepladser i Danmark, foruden tværfaglige palliative teams og palliative afdelinger på sygehuse.

Læs mere her og lyt