Familien er vigtigst for den døende

17. november 2010
I nyt studie af døendes værdier ligger familien nummer et
Ifølge et nyt studie blandt 50 canadiske og australske uhelbredeligt syge kræftpatienter er det de nærmeste, man skal bruge tiden på, for at undgå ærgrelser, når livets afslutning nærmer sig. 92 procent af de døende nævner nemlig familien som en kerneværdi.
På 2. og 3. pladsen over det vigtigste ligger fornøjelser og omsorgsfuldhed, men de værdier nævnes kun af en tredjedel af de døende.
Resultatet kommer ikke bag på psykolog Lise Jul Houmann. Hun er ansat på Forskningsenheden, Palliativafdeling, Bispebjerg Hospital og har ledet et projekt om såkaldt værdighedsterapi.
Her er mere end 100 patienter med uhelbredelig kræft siden 2005 blevet spurgt til deres liv og det, som har haft særlig betydning.
- Mænd - især af den ældre generation - fortæller mere om deres arbejdsliv og mindre om børn og familie, end kvinder gør. Men ellers er det højdepunkter som bryllupper, fødsler, rejser og hverdagssituationer med familie og venner, der bliver fremhævet, siger Lise Jul Houmann til 24timer.
Det, der har gjort størst indtryk på hende, er, at mange, som har haft et krævende arbejdsliv, gerne ville have været mere til stede under deres børns opvækst.
- Flere fortryder de mange timer, de har brugt på arbejde, mens børnene var små. De har haft så travlt med at starte karrieren og planlægge det næste samtalekøkken, at de har glemt det allervigtigste: at være til stede lige nu. Og ikke at tage noget for givet.