Forskning skal sikre livskvalitet for døende

02. juni 2010
Professorater skal sikre bedre liv efter kræftbehandling for uhelbredeligt syge
To professorater på hver 7,5 millioner kroner over fem år skal skaffe mere viden om bl.a. lindrende behandling, når kræften ikke kan kureres.
Det skriver Kræftens Bekæmpelse.
Hvert år rammes mere end 30.000 danskere af kræft. De fleste overlever, men for dem, der ikke kan helbredes for kræft, er god lindrende behandling - palliativ indsats - afgørende for kvaliteten af det liv, de lever de sidste uger, måneder eller år.
For at styrke forskningen i de to områder har Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom opslået to fem-årige professorater.
- Der er stort behov for forskning i både senfølger og palliation - i behandling af senfølger, i smertelindring og i bedre koordination mellem de forskellige sektorer, mener Kræftens Bekæmpelses formand Frede Olesen.
Professoratet i palliation er tiltænkt forskning, der eksempelvis handler om smertebehandling, psykosociale og eksistentielle temaer eller fysio- og ergoterapis betydning i den palliative indsats.
- Der er stort behov for forskning i god lindrende behandling - især smertebehandling. Men meningen med et professorat er også at forske i og sikre en bedre koordinering mellem den pleje, der foregår i hjemmet af hjemmehjælp og hjemmesygepleje og den pleje, der foregår på sygehusene, siger Frede Olesen.