Hjemmeplejen skal rustes til palliative patienter

08. juni 2010
Kræftens Bekæmpelse efterlyser mere viden i kommunerne om pleje af døende.
Formanden for Kræftens Bekæmpelse, professor Frede Olesen efterlyser mere viden og professionalisering af hjemmeplejen i kommunerne for at sikre den bedst mulige pleje og pasning af uhelbredeligt syge.
- Patienterne tilbringer 70-80 procent af deres sidste tid i eget hjem, og derfor må de ansatte i hjemmeplejen rustes bedre, siger Frede Olesen på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
Mangel på den fornødne tid. Utilstrækkelig viden om omsorgen for uhelbredeligt syge. Følelsen af svigt over for de pårørende. Det er nogle af de største problemer, mange kommunalt ansatte social- og sundhedsassistenter, hjemme- og sygehjælpere hver dag kæmper med, når de skal passe palliative patienter.
Det fremgår af svarene fra en spørgeskemaundersøgelse, Kræftens Bekæmpelse har gennemført i nært samarbejde med FOA og Dansk Sygeplejeråd. Over 2300, hvor pleje og omsorg for uhelbredeligt syge er en del af det daglige arbejde, har deltaget i undersøgelsen.
Hver anden kommunalt ansatte social- og sundhedsassistent er kede af, at de slet ikke har den tilstrækkelige tid til at yde den omsorg patienten og de pårørende har brug for. Og samme frustration deles af hver tredje sygeplejerske på hospitalerne.