Hospice-udviklingen i Region Midtjylland til debat

01. oktober 2007
Hospice Forum Danmark inviterer til offentligt møde om hospice-sagen i Region Midjylland

Onsdag d. 3. okt. kl. 19.00 inviterer Landsforeningen Hospice Forum Danmark til offentligt møde om hospice-sagen i Viborg-Lounge, Tingvej 7, Viborg. Landsformanden Tove Videbæk, tidl. MF, vil give en status over hospicearbejdet på landsplan og udviklingen i Region Midtjylland. En hospice leder fra regionen vil give et indtryk af det daglige arbejde på et hospice og samspillet med de frivillige støttegrupper. Sangerinden Tina Lynderup, Videbæk, vil underholde med sange fra sin egen CD.

Landsforeningen Hospice Forum Danmark arbejder for at udbrede kendskabet til hospicesagen i Danmark.

Omsorgen ved livets afslutning er for alvor kommet på dagsordenen. Med den ændrede Sundhedslov i 2006 har det enkelte regionsråd pligt til at indgå driftsoverenskomst med selvejende hospicer i regionen. De nærmere regler om, hvor mange hospicepladser, der skal etableres i den enkelte region fastsættes af Sundhedsministeriet.

I dag er der etableret ca. 35 hospicepladser på de tre hospicer i Region Midtjylland. Dette antal udvides med 15 pladser, når Hospice Djursland åbner i Rønde i november i år.

Men dette antal er efter Tove Videbæks opfattelse slet ikke tilstrækkeligt, idet hospicerne stadig kun kan tage imod ca. 50% af de uhelbredeligt syge, som ønsker at komme på hospice. Det er naturligvis uacceptabelt.

Med den lindrende indsats, som et hospice kan tilbyde, bliver den sidste tid i en patients liv ikke kun patientens anliggende - men hele familiens. Indsatsen på et hospice gives til mennesker, hvor helbredelse ikke længere er mulig, og som er inde i sygdommens sidste periode - gennemsnitligt 2-3 uger. Omsorg og pleje af døende er en faglig disciplin, som kræver viden, erfaring og professionalisme. Der kræves både hoved, hjerte og hænder. Derudover må der være det tilstrækkelige antal professionelle medarbejdere med forskellig faglig baggrund.

Den frivillige indsats på et hospice er et vigtigt supplement til det professionelle arbejde på et hospice. Den frivillige møder her patienten og de pårørende som "menneske til menneske" - uden specifikke faglige opgaver.

Der er i dag en stigende efterspørgsel på hospice-pladser. Over hele landet oplever Hospice Forum Danmark, at både patienter og pårørende er glade og trygge ved den mulighed, som et hospice kan tilbyde.

I forbindelse med det offentlige møde d. 3. okt. afholder bestyrelsen for Hospice Forum Danmark samme dag kl. 14.00 møde med politikere fra Regionsrådet i Midtjylland for at drøfte en række emner, som hospicer og hospice-støtteforeninger i regionen har ønsket behandlet. Senere på eftermiddagen holdes et kontaktmøde med repræsentanter for hospicer og hospice-støtteforeninger i regionen.
Formanden for Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk, Brande, som selv er medlem af regionsrådet, ser frem til en dag med frugtbare drøftelser og en styrkelse af kendskabet til hospice-sagen og indsatsen for uhelbredeligt syge og døende i Region Midtjylland.

Med venlig hilsen

Tove Videbæk
Formand for Hospice Forum Danmark
Tlf. 23 41 31 79
E-mail: formand@hospice.dk

Se iøvrigt pjece "Center for lindrende behandling" som lige er udkommet i et nyt oplag.