Hver anden hospice patient afvises

30. september 2007
Danmark ligger nederst på listen over lande, der tilbyder ophold på hospice.
Danmark ligger nederst på listen over lande, der tilbyder ophold på hospice.

Til trods for, at der i de senere år er kommet mange nye hospicer, er behovet for hospiceophold langt fra dækket.

Næsten hver anden patient, der er visiteret ti et hospice-ophold, må afvises. Men det går den rigtige vej, og formanden for Hospice Forum Danmark ser fortrøstningsfuld på fremtiden.

- Vi er stadig bagud, men for blot få år siden måtte vi afvise seks ud af syv patienter. I dag er det gennemsnitlig halvdelen af dem, der henvises.
Men det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, siger Tove Videbæk til Jyllandsposten.

- En af årsagerne til at vi stadig ikke kan tage alle de patienter ind, der bliver anvist, er at befolkningen i takt med, at der bygges flere hospicer, får øjnene op for muligheden af at lade deres pårørende tilbringe den sidste tid på et hospice.

Lige nu findes der cirka 180 hospicepladser, men Sundhedsministeriet vurderer, at der vil være behov for 250 pladser i Danmark.

Mange henvendelser
Et af de steder der oplever den stigende efterspørgsel er Sank Lukas Hospice i København. Her havde man sidste år 655 henvendelser om en plads, men kunne kun tage imod 107.

Hospiceleder Thomas Feveile er enig med Tove Videbæk i hendes vurdering af årsagen til den stigende interesse for hospice.

- Vi får gang på gang meget tilfredse og positive tilbagemeldinger fra pårørende. Og vi oplever, at jo mere kendskab, der bliver til hospice, jo mere give det en fornemmelse af vores tilbud i befolkningen, og derfor stiger søgningen, siger Thomas Feveile til JP.