Kræftpatienter kan få bedre smertelindring

17. maj 2010
Morfin er ikke den bedste smertebehandling - alligevel bruges præparatet ofte
240.000 danskere lever med kræft og mange lever i et sandt smertehelvede, fordi behandlingen af smerterne er mangelfuld.
- Ordentlig smertebehandling er alfa og omega for en cancerpatient. Men rigtig mange får tilsyneladende ikke den hjælp, de har brug for, siger Niels-Henrik Jensen til Fokusmagasinet ifølge Ekstra Bladet. Han er overlæge og chef for Tværfagligt Smertecenter ved Herlev Hospital.
To ud af tre kræftpatienter får de såkaldte gennembrudssmerter, der dækker over pludselige og meget kraftige smerter, som dog fortager sig inden for en halv time.
- I dag bliver morfintabletter stadig ofte brugt til at behandle gennembrudssmerter, selv om virkningen ikke matcher gennembrudssmertens profil og varighed, siger Steen Andersen, der er overlæge ved Palliativ Enhed på Roskilde Sygehus til Fokusmagasinet.
En undersøgelse foretaget af Kvalitetsenheden hos Kræftens Bekæmpelse viser, at sundhedspersonalet på de danske sygehuses kræftafdelinger kun i begrænset omfang har vejledninger for smertebehandling, og at de sjældent anvender dem.
Men der findes alternativer til de langsomt virkende morfinpiller. Instanyl hedder et præparat, der virker hurtigere end morfinpiller. Men kendskabet til sprayen er mangelfuld.
Formand for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olsen efterlyser mere viden blandt plejepersonalet:
- Mange ansatte skal være mere opmærksomme på alternative præparater, men samtidig foregår der i forskerkredse en diskussion om, hvilke præparater, der har den bedste virkning, siger han til Ekstra Bladet.