Mere uddannelse om smertelindring

04. februar 2010
Aalborg Universitet udbyder nu mastergrad i palliation

Først gik det langsomt. Nu går det rigtigt stærkt. Fokus på et værdigt liv indtil det sidste er taget til de senere år. Nu er der ikke blot 15 hospicer med 170 hospicepladser. Men også flere mulighed for at tilegne sig viden om palliation, dvs. symptomkontrol og smertelindring.
Således er der nu startet en masteruddannelse i palliation på Aalborg Universitet. Og sygeplejeuddannelsen i Århus udbyder nu et helt modul i palliation.

Sygeplejeuddannelsen fra 2000 havde kun fem timer om palliation på hele uddannelsen i Århus, fortæller adjunkt Britta Fuhlendorff til Hospice Forum Danmark.

I 2008 kom så den nationale studieordning. Her indgår det på modul 10, at sygeplejersker skal have undervisning om den akutte og kritisk syge og den døende patient.

- Da har vi i Århus valgt at give dem 24 lektioner i palliation.

Det er en stigning på 500 pct.?

- Ja, og så skal eleverne til eksamen i det. Det er jo en væsentlig motivationsfaktor for at læse det.
Mange studerende har i den mellemliggende periode efterlyst mere viden om palliation.

- Her har vi så udbudt et valgfag i palliation - også på 24 lektioner. Det er nu udbudt i hele Midtjylland på uddannelsen i Århus. Der er kun plads til 24 studerende. Og kurset udbydes to gange årligt.

Desuden er der en diplomuddannelse i sygepleje - hvor to moduler handler om palliation. Den er for de sygeplejersker der har den gamle sygeplejeuddannelse, inden den blev en bachelor. Den udbydes to steder via University College i Århus og Metropol i Herlev.

På National Konference for Palliation i Danmark kom det frem, at kun 20 pct. af sygehussygeplejerskerne har taget en efteruddannelse i palliation. Det syntes man var forståeligt, da der først er kommet fokus på emnet de senere år.

- Ja, men det er kun på kursusniveau, siger Britta Fuhlendorff, adjunkt på Sygeplejeuddannelsen i Århus, via University College.
Sygeplejersker har dog altid lært at tage sig af døende. Problemet ligger hos lægerne, der er gearet til at kurere og helbrede.

- Når nogen er døende, siger de: vi kan ikke gøre mere. Men det kan de jo. De kan gøre meget for at lindre og gøre den sidste tid værdig, slutter Britta Fuhlendorff.