Politikere enige om for få hospicepladser

16. september 2010
For få sengepladser og udfarende teams, konkluderede konference.
Det er i høj grad muligt at lindre smerter og problemer for den døende, så livet bliver værd at leve til det sidste. Der er bare for få udgående teams af behandlere til døende i eget hjem og for få hospice-pladser til indlæggelse for de mest komplicerede forløb, lød det fra et enigt panel af eksperter og politikere ved konference om palliativ behandling på Christiansborg i sidste uge.
Den såkaldt palliative pleje skal først og fremmest ud til andre end kun kræftpatienter, sagde Helle Timm, forsker og chef for Palliativt Videncenter.
Hun mener det bliver overset, at den stigende gruppe af ældre har større behov for indsats end tidligere, fordi man nu dør i en højere alder.
På konferencen beklagede formanden for Etisk Råd, Peder Agger, at et stort flertal i befolkningen siger ja til aktiv dødshjælp. De færreste tænker på, at uhelbredeligt syge allerede har ret til at bede sig fri for livsforlængende behandling, mente han.
Kristendemokraterne havde arrangeret konferencen, og de mener det vil være "drab på begæring", hvis loven skal lempes yderligere - og unødvendigt ved ordentlig pleje, som også frivillige kan tage del i.