Regioner bør selv vurdere den palliative indsats

28. oktober 2010
S: Palliative teams og hospicepladser skal ikke dikteres af regeringen

S: Palliative teams og hospicepladser skal ikke dikteres af regeringen.

I hospiceloven fra 2004 blev det fastlagt, hvor mange hospicepladser der skulle være i de daværende amter. Men ingen lovtekster opstiller bestemte mål for palliative team og for eksempel palliative senge på sygehusene.
Socialdemokraterne vil gerne lade regionerne selv vurdere, hvad der er behov for. Partiets sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, siger til Politiken:
- Regeringen har påtvunget regionerne et vist antal hospicepladser. Den burde hellere lade regionerne selv vurdere, hvad der er behov for i den pågældende region i forhold til hospicer, palliative team, palliative senge og enestuer. Der er behov for et bredt tilbud til alvorligt syge og døende patienter. Ikke kun kræftpatienter.
I øjeblikket er der 22 palliative team i Danmark, men der findes ingen officiel standard for, hvor stort eller tværfagligt et palliativt team skal være. Enkelte team tæller kun et par fagpersoner, mens andre team tæller læger, sygeplejersker, en fysioterapeut, en psykolog, en socialrådgiver og en præst.