Vestsjællandsk hospice klar til indvielse

10. marts 2010
Med Hospicegården Filadelfia i Dianalund har Vestsjælland fået et hospicebyggeri
Med Hospicegården Filadelfia i Dianalund har Vestsjælland fået et hospicebyggeri, som tilbyder alvorligt syge og døende gode og trygge rammer om den sidste svære tid. Det nye hospice bliver indviet fredag den 19. marts.

I august måned blev der holdt rejsegilde på byggeriet i Dianalund tæt ved Sorø og nu 7 måneder efter kan Hospicegården Filadelfia slå dørene op til et nyt hospice med 12 pladser på 1870 m2 samt udenomsarealer med haveanlæg, terapihave, indkørselsvej og p-pladser. Et arkitektonisk velgennemtænkt hospicebyggeri, hvor der er lagt vægt på, at de fysiske rammer giver de bedste forhold for beboere, pårørende, frivillige og ansatte.

Helt fra begyndelsen er de fysiske rammer blevet tænkt ind som en central del af den palliative behandling på det kommende hospice. Der er lagt vægt på hjemlighed og nærvær, og alle værelser får privat terrasse, de fleste med direkte adgang til den planlagte terapihave.

"Vi er utrolig glade for, at det er lykkedes at skabe et velfungerende hospice med yderst professionelt personale. Det tilsammen gør at hospice kan tilbyde den bedst mulige lindrende behandling og omsorg til den døende og yde støtte og hjælp til disses pårørende," siger Jørn Noe formand for Hospicegården Filadelfia.

Hospicet er opført i samarbejde med Realdania og efter designprincipperne i modelprogrammet "Program for Det Gode Hospice i Danmark".

"I Realdania er vi glade for, at vi har kunnet bidrage til, at de gode intentioner bag hospice-filosofien bliver tænkt ind i de konkrete fysiske rammer," siger Marianne Kofoed, projektleder i Realdania. "Det har vi opnået med Hospicegården Filadelfia, hvor der er skabt et byggeri, som giver den oplevelse af tryghed, ro og nærvær, der er så vigtig for livskvaliteten i den sidste tid."

Hospicegården Filadelfia er tegnet af Mangor & Nagel, og er opført i tilknytning til Filadelfia, som har stillet et smukt område til rådighed for Hospicegården. En unik komponent i byggeriet bliver terapihaven, der med sine fantastiske rammer vil blive til stor glæde og gavn for først og fremmest beboerne, men også for de ansatte og de pårørende.

Realdania har afsat 8 mio. kr. til udviklingen af Hospicegården Filadelfia. Totalentreprisesummen for Hospicet lyder på 31,5 mio. kr.

Indvielsen af Hospicegården Filadelfia finder sted fredag den 19. marts kl. 11.00 på Elmevej 7 i Dianalund.

Hospicet er klar til at tage imod de første patienter fra 23. marts.

Yderligere oplysninger
Jørn Noe, formand for Hospicegården Filadelfia, tlf.: 58 85 22 50
Marianne Kofoed, projektleder i Realdania, tlf. 70 11 66 66

Fakta:

Det Gode Hospice i Danmark
Realdania vil med kampagnen Det Gode Hospice undersøge og vise, hvordan arkitekturen og de fysiske rammer kan spille sammen med hospicefunktionen og dermed være med til at understøtte den menneskelige omsorg i en svær tid.

Kampagnen er båret af et ønske om at skabe fornyelse i det danske institutionsbyggeri. Målet er at få rammer, indhold og behov til at smelte sammen i enhed, som både menneskeligt, fagligt og arkitektonisk støtter op om de mennesker, der skal bruge hospice, dvs. patienter, pårørende, frivillige og personale.

Der er udarbejdet en rapport, Programmet for Det Gode Hospice i Danmark, som påviser det potentiale, der ligger i at arbejde bevidst med udformningen af de fysiske rammer, så disse fungerer som et aktivt element, der er med til at forhøje livskvaliteten for patienter og deres pårørende ved livets afslutning. Samtidig kan de fysiske rammer også understøtte det vidensintensive arbejde, der bliver udført af de ansatte ved hospice og i de palliative teams.

Programmet for Det Gode Hospice er rettet mod rådgivere, beslutningstagere, arkitekter, ingeniører, projektledere og lokale hospiceprojekters styregrupper, og det er tanken, at det kan bruges som inspiration, opslagsbog og checkliste for fremtidige hospiceprojekter rundt om i landet.

Rapporten er udarbejdet på initiativ af Realdania og i samarbejde med SIGNAL arkitekter, Hospice Forum Danmark, Kræftens Bekæmpelse og en række palliative organisationer og videnspersoner. Formand for projektets styregruppe er Anne Nissen, afdelingschef i Kræftens bekæmpelse.