En glædelig jul på hospice

24. december 2018
Elisabeth Rosenørn-Lehn har været frivillig på Svanevig Hospice i mange år. Men hun havde aldrig haft en juleaftensvagt, da hun og hendes mand valgte at prøve at holde jul på hospice:
"Michael og jeg kom kl.15.30 og startede med at dække bordet. Der var den hyggeligste stemning. Mange af de pårørende, som ikke kunne få deres kære med hjem denne aften og derfor skulle holde jul på Svanevig, havde sat hele dagen af, og de ville rigtig gerne hjælpe til med at dække bord og pynte det.


Vi dækkede ét langt bord med fin dug, juledekorationer, høje lysestager, smukke servietter og andet julepynt. Vi snakkede hyggeligt sammen, og der var plads og tid til en lille øl eller et glas vin.


Ingen skulle ræse af sted og have julemaden færdig på et bestemt tidspunkt. Derfor var det bare hyggeligt og roligt. Huset duftede af andesteg, som kokken Søren og hans ven Jørgen var i gang med at lave, og både patienter og pårørende havde klædt sig fint på.


Da det var tid til at gå til bords serverede Michael og jeg godt hjulpet af personalet. Nogle af sygeplejerskerne havde også deres familier med. Alle talte med alle. Der blev grinet og hygget.


Juletræet var stillet midt i det åbne rum ved siden af flygelet, og efter middagen drak vi kaffe og portvin og spiste konfekt ved siden af træet. Bagefter sang vi julesange og dansede med kørestole, rollatorer og en hjælpende arm rundt om træet.


Det var en meget smuk og god aften, til trods for at det også var meget bevægende, fordi så mange var klar over, at det ville være deres sidste jul.


Men det var der også plads til. Sidst på aftenen var der flere, som sad med hinanden i hænderne og blev lidt stille. Det var værdigt, og det var fint.

I år skal Michael og jeg have huset fyldt med børn og børnebørn, men vores jul på Svanevig var så hyggelig, at vi overvejer at melde os til juleaften igen til næste år."