Fest med bordbomber og serpentiner

31. december 2016
Et festligt dækket bord, godt selskab og lyden af Dronningens nytårstale er noget af det, mange af os forbinder med nytårsaften og sådan er det også, når der fejres nytår på Hospice Sydvestjylland i Esbjerg.

Sidste år skulle Bente Michaelsen for første gang have vagten som en af de to frivillige nytårsaften på Hospice Sydvestjylland. Og det var ikke uden en vis spænding, at hun mødte op sidst på eftermiddagen. For hvordan ville det mon være at fejre nytår sammen med patienter og pårørende der i stedet for som ellers i gode venners lag.


Men allerede, da hun trådte ind ad døren, mærkede hun stemningen af nytår. Køkkenpersonalet havde dækket det fineste nytårsbord. Der var alt det, der skulle være: fint foldede servietter, serpentiner, bordbomber, hatte og små truthorn.


Kort før Dronningens nytårstale kom de patienter, der kunne holde til det, ned i spisesalen sammen med deres pårørende og i selskab med personale og de to frivillige blev der skålet, før de satte sig foran Tv'et for at være sammen om at se talen.

"Det var så fantastisk", fortæller Bente, "en af patienterne havde samlet familien omkring sig. Og havde besøg af sine børn og svigerbørn, der til daglig bor i udlandet."


Og fuldstændigt som det sker i de fleste danske hjem nytårsaften blev nytårstalen efterfølgende livligt debatteret. For med talen kom en lille smule af verden uden for hospice med ved bordet og for en stund var det den og ikke vemodet og sorgen over at skulle miste, der var i fokus for den livlige samtale rundt om bordet.


For Bente er det noget af det vigtigste ved at være frivillig på hospice, at hun for en stund kan være med til at give patienterne og deres pårørende en lille smule normalitet i en ellers svær tid.

"Det var så festlig en aften. Og det var det, fordi vi på en eller anden måde alle havde besluttet, at det ville vi, at det skulle være" fortæller Bente. "Det var en ganske rørende oplevelse af fest og værdighed. Alle gav noget til fællesskabet og det var en helt særlig stemning. Og vi vidste jo godt alle sammen, at det var den sidste nytårsaften patienterne ville opleve" fortsætter hun.


Bente var da heller ikke i tvivl, da aftenen efter nogle timers fællesskab sluttede med, at de to frivillige stillede alskens lækkerier frem, som patienter og pårørende så kunne tage med ind på stuerne -  hun er også i år klar som værtinde ved nytårsaften på hospice.