Julestemning på hospice

23. december 2016
Der dufter dejligt af pebernødder og der bliver delt mange smagsprøver ud. opskrifter bliver udvekslet og det er rigtig hyggeligt. Frivilligkoordinator, Gunvor Dons har stukket hovedet ind til en af de frivillige småkagebagere.


Det er Bente, som har været frivillig her på Sct. Maria Hospice siden april i år, der er dagens julesmåkagebager.


Lidt senere på dagen spørger jeg hende, om hun vil sætte ord på nogle af de oplevelser, hun er en del af i dagligdagen:

"Hospice er et varmt sted med en helt speciel ånd", siger hun, " jeg bliver glad og får energi, straks jeg træder ind ad døren - og når jeg går hjem efter en vagt, er det altid med noget nyt i bagagen" og fortsætter 

"Det er en stor gave, at få lov til at være en del af huset i alle dets facetter: Ikke 2 vagter er ens og jeg er hver gang spændt på, hvad der lige rører sig, hvad der mon er behov for. Alle hjælper hinanden her og personalet er taknemmelige for selv den mindste ting, man kan bidrage med."


Udover almindelige vagter passer Bente også blomsterne om fredagen. Og da hun har grønne fingre og en kreativ hjerne, bliver der skabt de smukkeste dekorationer hele året - og helst med de ting, der kan hentes ude i haven. Her i december er "værkstedet" flyttet ud på Torvet, hvor patienter og pårørende kommer forbi til en snak og måske får lyst til at være med. " Sidste fredag", fortæller Bente," kom en pige på 9 hen og bandt en juledekoration med gran og kugler, hun selv valgte."


"Man møder pårørende, der udtrykker sorg og fortvivlelse og som gerne deler deres tanker - og det er en kæmpe tillidserklæring". Og jeg møder patienter, der er glade for at være her og måske endda får det bedre... det er da livsbekræftende og ubeskriveligt stort."


"Her er virkelig mange oplevelser. også med musikken: Det er lige fra musikterapeuten, der spiller i alle krogene, til fællessang eller forskellige talenter udefra, der kommer og bidrager til oplevelser og stemning i huset."


"Du skal for resten lige se, hvad jeg har lavet" siger hun og tager de smukkeste små kuvertdekorationer frem. "De er til bakkerne, så julen også bliver bragt ind på stuerne" fortæller hun med et smil.