Frivilligseminar 2015 - Kunst og forumteater

 

Onsdag d. 28. oktober 2015 afholdt Hospice Forum Danmark sit syvende frivilligseminar.

 

Årets seminar bød på et oplæg om kunst i hospiceregi og et besøg fra Forumteatergruppen Serendip.

  

Kunst i hospiceregi ved Grith Rugaard

Med udgangspunkt i et studieophold på St. Christopher's Hospice i London fortalte Grith Rugaard om de mange muligheder, der ligger i at bruge kunsten i forbindelse med hospice.

Der var eksempler på, hvordan kunsten kunne give sprog til tanker og følelser, der ellers var vanskelige for patienter eller pårørende at udtrykke. Vi fik et indblik i de mange forskellige tiltag St. Christopher's hospice har omkring involvering af bl.a. børn og unge fra lokalområdet i deres projekter omkring kunst og formidling.

Du kan finde slides fra Griths oplæg med danske oversættelser af de engelske citater ved at klikke her

 

 
Forumteatergruppen Serendip

Med en imponerende indlevelse havde Forumteatergruppen Serendip skrevet scener baseret på dilemmaer i livet som frivillig på hospice, som de opførte for deltagerne.

Undervejs blev skuespillerne sat på pause og de frivillige fik lejlighed til at komme med gode råd til alternative reaktioner, til tankebobler hos en eller flere af figurerne, analyser af, hvad der var på spil og enkelte modige frivillige begav sig op på de skrå brædder for at prøve deres alternativ af i praksis.

Der var plads til grin, debat og eftertanke i eftermiddagens løb - og formentligt også videre refleksioner, når deltagerne kommer hjem.

Reaktioner fra nogle af deltagerne

Vi stillede spørgsmålet: "Hvad tager du med hjem fra dagen i dag?" til enkelte af deltagerne.

"Jeg tager helt klart situationerne fra scenen med hjem. Det er situationer, vi kender hjemmefra og jeg er helt sikker på, at vi i vores fantastiske team af frivillige kan snakke videre om dem. Vi har en dejlig åbenhed over for hinanden og er ikke bange for at tale om tingene" siger Peter Duus Andersen, der er frivillig på Hospice Sønderjylland

"For mig var teatergruppen og de scener, de spillede helt fantastiske - det er jo lige sådan noget, vi kan bruge derhjemme. Vi står jo i de situationer og kender de udfordringer, som vi så. Jeg tror helt bestemt, at vi har lært meget af at få snakket om det her i dag - og at det er noget, vi kan blive ved med at lære af. Det åbnede op for nogle tanker." siger Eva Deluran, der er frivillige på det kommunale hospice i Randers

Tak for en god dag og på gensyn til næste år, hvor der er frivilligseminar onsdag d. 26. oktober.

 

Frivillighedsudvalget