Frivilligseminar 2016 - "noget på hjertet"

 

Onsdag d. 26. oktober 2016 afholdt Hospice Forum Danmark sit ottende frivilligseminar.

 

Programmet for årets seminar bød på samtalesaloner, forestillingen "Oscar og den lyserøde dame" med Pia Rosenbaum samt 3 forskellige workshops, hvor deltagerne prøvede kræfter med forskellige kommunikationsformer.

 

Du kan se et album med flere fotos fra dagen på Hospice Forum Danmarks Facebookside

Oskar og den lyserøde dame

Deltagerne fik i den grad lejlighed til at oplev en med noget på hjertet, da Pia Rosenbaum opførte forestillingen ”Oskar og den lyserøde dame”. En helt særlig forestilling, hvor Pia Rosenbaum på fornemste vis fremfører Eric-Emmanuel Schmitts fortælling om drengen Oskar, der ligger for døden og Tante Rosa, der er frivillig på hospitalet.

Det var en helt særligt at opleve, hvordan Pia Rosenbaum gennem 1½ time helt alene på scenen formåede at give liv til fortællingens mange forskellige figurer på en måde, så flere deltagere efterfølgende gav udtryk for, at de havde oplevet en række forskellige personer på scenen.

Samtalerne mellem Oskar og Tante Rosa tager fat på nogle af de store spørgsmål om livet og døden – og ikke mindst om, hvor vigtigt det er at turde begive sig ud i sådanne samtaler også med alvorligt syge børn. Samtaler og situationer, som mange af de frivillige på forskellig vis kunne nikke genkendende til elementer af.

Som afslutning på forestillingen stillede Pia Rosenbaum op til en snak om, hvad stykket havde betydet for hende og kom i den forbindelse med stor ros og tak til de mange frivillige for deres engagerede indsats rundt om på landets hospicer, som hun kaldte for en gave til døende og deres pårørende.

 

Kreative workshops

Eftermiddagen bød på workshops, hvor deltagerne fik mulighed for at prøve kræfter med helt andre måder at udtrykke sig på end gennem sproget. Fordelt på tre forskellige workshops blev der arbejdet med kunst, musik og yoga.

Lene Madsen er til daglig musikterapeut på blandt andet Gudenå Hospice og ledte i sin workshop deltagerne gennem en snak om, hvordan musikken kan blive sit helt eget sprog for såvel patienter som pårørende på hospice og være med

til at give helt unikke oplevelser. Deltagerne kastede sig undervejs blandt andet ud i fælles gospelsang.

I en anden workshop blev deltagerne introduceret til forskellige yoga-øvelser, der kan være med til at skabe ro og kropsbevidsthed hos den enkelte. En bevidsthed, der kan være med til at styrke det bevidste nærvær, som kan være redskab til at flytte fokus fra tanke til krop og dermed gøre det nemmere at være fuldt tilstede, når man møder eller står i noget som er svært. En situation mange frivillige kender fra deres indsats på hospice.

Den sidste gruppe tog favntag med billedsproget, da de under kyndig ledelse af Marianne Harboe, der er kunstterapeut og tidligere seminarielektor i billedkunst, hver i sær malede deres livstræ. Der var en stemning af koncentreret iver i lokalet, da æskerne med oliefarver blev pakket ud og deltagerne forvandlede de blanke papirer til smukke malerier.

 

 

Tak for en god dag og på gensyn til næste år.

 

Frivillighedsudvalget