10 år med hospice i Frederiksværk

19. november 2015
Arresødal Hospice markerede 10-års jubilæum med fest, taler og musik.


"Her er så meget liv," sagde en 23-årig kvinde få dage før hun selv sagde farvel til livet, fortalte hospicechef Lisbet Due Madsen ved 10-års jubilæet for Arresødal Hospice ved Frederiksværk den 6. november.

Og jubilæet blev sandelig markeret med liv og festlige indslag. Der blev set tilbage i tiden og kastet et blik fremad. Det hele garneret med musik af topprofessionelle musikere som pianist Carsten Dahl, fløjtenist Michala Petri og bassist Chris Minh Doky, skriver Ugeposten Gribskov.

Omkring 110 gæster havde fundet vej til Gjethuset, hvor hospicet holder til ved Arresødal slot. Arresødal Hospice har 12 sengepladser. 130 gange om året tændes lys i hospicets vinduer som tegn på at en patient har sagt farvel til livet i de trygge omgivelser.

Startede i protest

Tilbageblikket leverede Helge Friis, der var borgmester i Frederiksværk Kommune, da frøet til det lokale hospice blev sået:

"Arresødal er en meget, meget vigtig brik i byens historie", sagde han og fortalte om slottets historie og den folkelige protest for 10 år siden, da en indisk guru ville købe slottet. Det startede et folkeligt oprør:

"Der blev lavet fakkeloptog, og der blev samlet 3.500 underskrifter", fortalte Helge Friis, og det endte med at gurubevægelsen trak sig. I stedet købte kommunen Arresødal for 15 mio. kroner og solgte det videre til

Carsten og Annette Følsgaard, som ville oprette et privathospital på Arresødal - og her blev ideen om et hospice i baghaven sået.

Adspredelse i hverdagen

Nutiden gav hospicechef Lisbet Due Madsen indblik i med citater fra en stor bog, som patienter og pårørende kan skrive i.

Hverdagen ved livets grænse handler ofte om adspredelse, så de tunge tanker ikke er der hele tiden. Adspredelse i form af kunst på væggene, samvær ved aftenbordet, musikalske oplevelser, og ved at opleve naturen på tæt hold - se de mange fugle, se en hjort komme forbi, eller fiskehejren der spiser af dammen.


Faglighed - nu og i fremtiden

Flere faglige oplæg handlede om den lindrende indsats i Region Hovedstaden nu og i fremtiden.

Sygeplejedirektør Helen Bernt Andersen, formand for Sundhedsfagligt Råd indenfor palliation i Region Hovedstaden, informerede om arbejdet med palliation i regionen.  Overlæge Jesper Jensen og souschef Lone Holst informerede om arbejdet med at indføre de nyeste kliniske retningslinjer. Louise Hansen orienterede om projekt Støtte til Pårørende, som hun har ledt det sidste halvandet år med støtte fra Trygfonden. Frivilligkoordinator Niels Krause Thomsen fortalte om det frivillige arbejde på hospice. Dagen sluttede med professor Helle Timm fra Palliativt Videncenter, der kom med sine overvejelser om de fremtidige udfordringer for hospicerne i Danmark.