150-160 døende uden hospicetilbud

31. august 2009
Afstanden er for stor til nærmeste hospice fra Region Midt, skriver læge.

I den sydøstlige del af Region Midt får mange døende ikke tilbudt den maksimale lindrende behandling, som de ville få, hvis de boede i andre dele af regionen. Der er simpelt hen for langt til et hospice.

Ifølge formand for støtteforeningen for hospice Østjylland, tidligere praktiserende læge Troels Dolmer, kommer døende ikke på hospice, hvis afstanden er for stor.
- Det er tankevækkende, at bor den syge i den kommune, hvor et hospice er placeret, vil den syge meget hyppigere blive indlagt på hospice, end hvis vedkommende bor i nabokommunen. Hvis afstanden til hospice er større endnu, vil den syge endnu sjældnere komme på hospice. Nærhed er således helt afgørende.

I et debatindlæg i bl.a. Horsens Folkeblad skriver formanden, at støtteforeningen mener, at regionen bør placere et femte hospice i Skanderborg. Her er der hårdt brug for det, og placeringen vil betyde, at flest mulige vil få kort afstand til et hospice. Samtidig er der i Skanderborg en gratis grund til rådighed for et hospiceprojekt.

Ifølge Troels Dolmer er der udformet et forslag til en driftsaftale mellem Den Selvejende Institution Hospice Østjylland og Region Midt, men papirerne er endnu ikke underskrevet af Regionen. Og før de bliver det, kan man ikke komme i gang med det hårdt tiltrængte hospicebyggeri i den sydøstlige del af Region Midt.

Også i Nordvestjylland oplever man, at det er et problem, når hospicepladserne ligger for langt væk. Selvom der er hospicer i både Hvide Sande og Skive, er man klar til at opføre seks "hospicepladser" i forbindelse med et plejecenter i Holstebro. De skal stå klar i 2010.