Årets ildsjæle 2016

15. april 2016
Årets ildsjælepriser blev uddelt dels til en enkelt frivillig, der har ydet en helt særlig indsats og dels til et projekt, der er nyskabende i det palliative felt.


Der har været mange spændende og værdige kandidater til Hospice Forum Danmarks to ildsjælepriser i 2016 og det blev i forbindelse med uddelingen understreget, at det heller ikke i år har været nemt at vælge.



Hjørdis Høegh-Andersen, der er formand for Støtteforeningen for Svanevig Hospice, modtog Ildsjælepris nummer 1 og beskrives i indstillingen som ".en, der altid stiller sig forrest og siger "ja", når der er opgaver, som skal løses, uanset om det kræver gummistøvler eller stilletter. Hjørdis er om nogen en "ildsjæl", der brænder, og forhåbentligt har kræfter og overskud til at brænde længe endnu - for Svanevig og for hospice-tanken!"


Stort tillykke til Hjørdis, der i forbindelse med modtagelsen af prisen udtrykte, at hun var både rørt og beæret over prisen - og at den var med til at motivere til fortsat engagement.


Ildsjælepris nummer 2 blev givet til et nyt tiltag på Hospice Sønderjylland inspireret af kunstaktiviteter på hospicer andre steder i verden blandt andet gennem et oplæg om kunstterapien på St. Christopher's Hospice i London, som Grith Rugaard holdt på Hospice Forum Danmarks frivilligseminar i efteråret 2015.



De har endnu ikke lagt sig fast på et navn til projektet, men der har været mange bud på, hvad det kunne hedde fx "kunsthylde" eller "kunstvogn" - vigtigst er det dog for både frivilligkoordinator, Lis Gosvig og Marilyn Nissen, der som frivillig står i spidsen for initiativet, at det drejer sig om at gøre kunst ufarligt og tilgængeligt for alle.




Marilyn Nissen havde medbragt eksempler på de "kunstæsker", som bliver omdrejningspunktet for projektet og illustrerede for årsmødedeltagerne, hvordan man med ganske simple midler kan skabe noget, der kan blive betydningsfulde minder for såvel patienter som pårørende.


Æskerne havde hver især en overskuelig størrelse, da det skal kunne fungere at sætte dem i spil ved patientens seng uden at overtage det begrænsede private rum, der udgøres af sengebordet. Marilyn vist, hvordan man med perler og snor kunne hjælpe patienten til at lave et armbånd til barnebarnet, der snart kom på besøg eller skrive et fint brev med personlige tryk på, som kunne gemmes og først afleveres til de pårørende efter patientens død.


Marilyn understregede i sin demonstration, at det aldrig måtte blive så avanceret, at det kunne skæmme en patient eller en pårørende til at tro, at det var alt for kompliceret til, at de kunne være med. Og vigtigheden af at bruge kunstæskerne til at bringe naturen med ind på stuerne. Hvordan en æske med efterårets blade eller sten fra stranden kunne skabe samtale og minder for patienterne.


Fra Hospice Forum Danmark lyder et stort tillykke og vi er spændte på at følge den videre udvikling i projektet, når de for alvor får æskerne i brug sammen med patienter og pårørende - forhåbentligt kan initiativet blive til glæde og inspiration ikke blot på Hospice Sønderjylland men i hele landet.