Alle patienter skal have lige adgang til lindring

15. september 2015
Lindring bør tage udgangspunkt i den enkelte, mener DF. Tove Videbæk er enig



Kræftpatienter fortjener al den pleje, de får, men andre med livstruende diagnoser har også brug for lindrende behandling.

Det siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører og medlem af Folketinget, Liselott Blixt.

En undersøgelse fra Lungeforeningen og Videncenter for Rehabilitering og Palliation har beskrevet danske KOL-patienters sygdomsforløb og behov for palliativ indsats.


Der må ikke være forskelsbehandling

- Her gik det op for mig, at mange patienter med livstruende sygdomme ikke får tilbudt den lindring, som kan lette den sidste del af livet med en kronisk, livstruende sygdom, fortæller Liselott Blixt til Danmarks Lungeforening.

Hun tilføjer:

- Det, mener jeg, er uværdigt for vores samfund, og alle partier bakkede under debatten også op om, at der ikke må være forskelsbehandling for fx lunge-, hjerte eller kræftsyge mennesker.

Resultatet blev, at sundhedsministeren bad Sundhedsstyrelsen om at lave en redegørelse for, hvad der skal igangsættes, så lindrende behandling kan tilbydes alle kronisk syge patienter.

- Kræftpatienter fortjener al den pleje, de får, men det må ikke overskygge, at andre livstruende diagnoser også har brug for lindrende behandling måske bare i en anden form. Jeg vil arbejde for, at vi får flere palliative, udkørende teams. Du skal kunne leve livet til det sidste og gerne i eget hjem. Det giver tryghed, fastslår Liselott Blixt.


Ikke alle kan ligge hjemme

Landsformand for Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk, er enig. Dog påpeger hun, at ikke alle alvorligt syge borgere har mulighed for at ligge hjemme i den sidste tid.

- Derfor er vi nødt til samtidigt at få etableret flere hospicepladser, idet 95 procent af de nuværende 250 hospicesenge allerede er optaget af mennesker med kræft, siger Tove Videbæk.

Den europæiske organisation for palliation, EAPC, vurderer, at Danmark har brug for 450-500 pladser, når der skal være plads på hospicer til mennesker med andre diagnoser end kræft.

- Derfor håber jeg, at der samtidig bliver givet tilladelse til at etablere flere hospicesenge i Danmark, siger Tove Videbæk.

Ifølge Sundhedsloven er det sundhedsministeren, der bestemmer antallet af hospicepladser, men rigtig mange grupper af borgere i hele landet ønsker og kæmper for flere hospicepladser, som der i høj grad er behov for.