Anders Lund Madsen: Jeg vil dø på hospice

16. august 2012
En usædvanligt alvorlig entertainer er programvært på tv-tema om døden

En usædvanligt alvorlig entertainer er programvært på tv-tema om døden.

Anders Lund Madsen - Foto DR 

 

- Hvis jeg har mulighed for at vide, hvornår jeg skal dø, så vil jeg gerne dø på hospice!
Det siger den kendte komiker og entertainer, Anders Lund Madsen. Men det er ikke for sjov. Han er gravalvorlig, når han betror os, at han længe har ønsket at udforske, hvad der sker omkring døden, både før og efter, både menneskeligt og praktisk.
Hans nysgerrighed har resulteret i en serie udsendelser, som sendes på DR1 i løbet af efteråret. Titlen er noget så direkte som "Du skal dø!" og består bl.a. af reportager fra Hospice Djursland i Rønde, hvor to patienter gør sig tanker om at gøre sig klar til at dø.
Udsendelsesrækken er på fem afsnit med Anders Lund Madsen som programvært.

Mindre uhyggeligt
Hvad er jeres mål med det at tage dette alvorlige tema op? spurgte vi Anders Lund Madsen, der i interviewet viste en anden side af sig selv, end den vi kender ham for i Det Nye Talkshow o. lign.
- Formålet er at udforske det. Der er ikke så meget opmærksomhed omkring, hvad der sker, når man dør - udover på det metafysiske plan. Alt det med, hvordan døden som sådan foregår, er der meget lidt opmærksomhed omkring.
- Det er jo et sted, vi ender alle sammen, og derfor kan det være med til - det var i hvert fald teorien - at gøre det lidt mindre uhyggeligt ved at vide lidt mere om det. Så det var for at finde ud af, hvad der egentlig sker på det praktiske, konkrete plan, når man dør.
Tror du, det kan have terapeutisk virkning på folk?
- Ja, hvis man er bange for at dø, og især hvis man ved, at man skal dø. Så tror jeg, det kan være rart at opleve, at det ikke er forbundet med den store frygt at være meget tæt på.

Massivt venligt
Og det har været en helt ny verden for Anders Lund Madsen, at opdage en hverdag med døden så tæt inde på livet. Programholdet besøgte Hospice Djursland i Rønde og fulgte to alvorligt syge og døende mennesker "for at se, hvordan man har det, når det er ved at ske", som Anders Lund Madsen udtrykker det.
- Det har været vores oplevelse - helt entydigt - at de folk, der var omkring de døende, var meget sympatiske. Og det gjorde, at det på hospice var - om ikke hyggeligt - så i hvert fald meget, meget massivt venligt. Det gjorde, at patienterne kunne koncentrere sig om at dø, og det er jo det, det handler om.
Anders Lund Madsen fortsætter:
- Det har gjort et stort indtryk. Det er svært at lave noget om folk, der dør, uden at blive påvirket af det og det er også meningen med udsendelserne. De skal have en form for indvirkning, ikke bare på os, men også på de, der ser det. Det har været en voldsom affære, men ikke ubehagelig - det er jo heldigvis meget venlige mennesker, der omgiver de døende. De folk, vi har mødt, har været utrolig rare, både folk på hospice og på hospitalerne og dem, der ellers har med døden at gøre.
Og så tilføjer han:
- Hvis jeg har mulighed for at vide, hvornår jeg skal dø, så vil jeg gerne dø på hospice - det er helt sikkert. Det var rart at være på hospice, man bliver i godt humør. Og det er sin sag at gøre folk i godt humør i den situation.

Alderen trykker
Der er måske nogle, der vil studse lidt over, at det er dig, der er valgt som vært på sådan et program?
- Det er os selv, der har spurgt, om vi måtte lave programserien, og det tror jeg er aldersbetinget. Jeg er 48 år, og når man bliver over 40 begynder man at opdage, at man skal dø. Det er ikke DR, der har tænkt, at de skal have en gakket idiot til at lave noget - det er den gakkede idiot, der selv har bedt om det, fordi han har fundet ud af, at han skal dø. Og det er et fantastisk interessant emne, fordi der er så uendelig mange ubekendte. Bare det at se et dødt menneske er jo efterhånden få beskåret. Det eneste moderne mennesker har af referencer til døden er gyserfilm o. lign. Men det er i virkeligheden meget udramatisk, så vidt jeg kan se.
Har det så virket beroligende på dig?
- Ja, jeg er fuldstændig rolig - primært fordi alle de folk, der omgiver denne proces er meget, meget rare mennesker. Det bliver jeg glad af - det er en humanistisk sejr. At man opretholder en værdighed og en orden giver mig en meget stor tro på det gode i mennesker.
Udsendelsesrækken kommer formenlig i oktober-november på DR1. Ud over reportager fra hospice, vil der være samtaler med biokemikere og obducenter om, hvad kroppen rummer, en udsendelse om, hvordan man med medicin kan udsætte døden og om transplantation, og så den femte om begravelsesritualer og hvad man gør for at blive husket.