Arkitektur kan lindre

17. december 2014
Ny hjemmeside viser, at indretning betyder noget for trivslen på hospice.

Ny hjemmeside viser, at indretning betyder noget for trivslen på hospice.

Vi kender det. Nogle rum er kolde hæmmende for samvær og trivsel. Andre er hyggelige og indbydende. På samme måde har arkitektur og indretning en lindrende virkning på livstruende syge og døende patienter på hospice.

Det dokumenteres nu af Palliativt Videncenter (PAVI), der har oprettet en hjemmeside til formålet.

Arkitektur og Lindring kaldes projektet, der er båret af et ønske om at styrke arkitekturen og rammerne omkring den lindrende indsats til patienter ramt af livstruende sygdom, deres pårørende og personale. I projektet indsamler, udvikler og formidler PAVI viden om arkitektur og lindring og rådgiver om, hvordan viden omsættes til praksis.

PAVI definerer med dette projekt begrebet "Lindrende Arkitektur", en arkitektur hvor rammerne spiller sammen med den lindrende indsats. PAVI har udviklet fem overordnede principper for lindrende arkitektur: Funktionalitet, Lys-Lyd-Luft-Temperatur, Natur, Privatliv-Relationer og Stemning.

Designprincipperne er en videreudvikling af "Program for Det gode Hospice i Danmark", der første gang blev offentliggjort i 2006 og senere igen i 2009. De fem designprincipper er yderligere suppleret med faglig viden om arkitektur, omgivelser og interiør, der kan have betydning for både patienter, pårørende og personale.

Besøg hjemmesiden her: http://arkitektur-lindring.dk/