Astrid vandrer 600 km for hospicesagen i Norge

25. maj 2014
Astrid Rønsen fra Hospice Forum Norge og vandrer fra Oslo til Trondheim

Astrid Rønsen fra Hospice Forum Norge og vandrer fra Oslo til Trondheim.

- I er fantastik heldige her i Danmark! Det imponerer mig, at I har skabt en folkebevægelse.

Sådan indledte Astrid Rønsen sit indlæg på Hospice Forum Danmarks årsmøde den 24. maj. Rønnsen er formand for Hospice Forum Norge, der vil sætte hospicesagen på dagsordenen i broderlandet mod nord.

- I Norge snakker vi meget om palliation, men indsatsen over for uhelbredeligt syge og døende er meget fragmenteret. De forskellige faggrupper arbejder dårligt sammen, der er stort set ingen frivillige på området, og der er ikke et eneste hospice, fortalte Astrid Rønsen. - Det er 200 år siden vi blev løsrevet fra Danmark. Men vi ville ønske at det var anderledes på hospiceområdet, fortsatte hun med et glimt i øjet.

 

Hospiceværdier fra pilgrimsvandringer
Hun glæder sig dog over, at Norges nye regering har sat hospice på dagsordenen.
- De skriver, at de åbner for hospice. Og det er nærmest en revolution i Norge, fortalte Astrid Rønsen. - Men sundhedsministeren har haft svært ved at følge op på løftet om at åbne for hospice. Hospice er fortsat et fremmeord.

 
Derfor vil Astrid Rønsen sætte fokus på hospicesagen, og det gør hun ved at trække på værdierne fra hospicefilosofiens værdigrundlag.
- Værdierne har rødder i to latinske ord fra Middelalderens pilgrimsruter. "Hospitium" betyder et hvilested på rejsen. Ordet "hospes" er fællesbetegnelse for både vært og gæst på pilgrimsvandringen. På samme måde skal hospice som sted og hospice som relation sættes på dagsordenen i dag, siger hun.

 

Vandrer 643 kilometer for hospicesagen
Og det er hun selv med til ved at foretage en 40 dages pilgrimsrejse fra Oslo til Trondheim. Rejsen på 643 kilometer foregår på veje og stiler, gennem skove og over stejle bjerge.
- Det er en mulighed for at få søgelyset rettet mod hospice. Vi har skridttællere på, og så skal vi have sponsorer, der vil give et antal kroner for hvert skridt, vi tager.

I byen Eidsvoll, hvor Norges Grundlov blev underskrevet, vil Astrid Rønsen have Norges sundhedsminister til at underskrive en aftale om at gennemføre løftet om at lukke op for hospice. Under stor mediebevågenhed selvfølgelig.
- Det kan ikke være rigtigt, at omsorgen for døende skal være så lemfældig i et land som igen og igen kåres som det rigeste. Døende og deres familie er de skrøbeligste i samfundet, og den gruppe må vi kunne tage sig af, sluttede Astrid Rønsen sit indlæg.

 

Læs mere her