Avis i brechen for palliativ indsats

04. juni 2013
Kristeligt Dagblad tager på lederplads afstand fra aktiv dødshjælp.

Kristeligt Dagblad tager på lederplads afstand fra aktiv dødshjælp.

"Et civiliseret samfund prøver at fjerne lidelserne, ikke de lidende!"
Sådan lyder den første sætning i Kristeligt Dagblads leder fredag den 31. maj efter en serie artikler om dødshjælp over flere uger.
Avisen frygter, at Folketinget retter ind efter det, som et stort flertal af vælgere siger, at de ønsker: legalisering af dødshjælp i Danmark.
- Ingen af de mennesker, vi har beskrevet, bør dø eller burde være døde, fordi de frygter at ende deres liv med utilstrækkelig smerte-lindring eller manglende menneskelig omsorg. Og ingen fortjener at skulle føle sig overflødige og uønskede, fordi de ikke længere fungerer fysisk, skriver nyhedschef Jeppe Duvå i lederen.

Han pointerer:
- Et civiliseret og i Danmarks tilfælde oven i købet rigt samfund sørger for sine medlemmer, også når de er ensomme og syge, og også når dén tilstand bliver rigtigt besværlig og dyr. Det er i bund og grund en ulykkelig udvikling i vores kultur, der har fremmet idéer om, at døden er løsningen på livets smerte, den være sig åndelig eller fysisk.

Han konkluderer:
- Det er lidelserne, ikke den lidende, der skal fjernes. Palliation, lindring for uhelbredeligt syge, er meget langt fremme og under stadig udvikling. Hospicebevægelsen er glædeligt nok i vækst, og med nok sengepladser på hospicer ville den sidste del af livet for mange syge kunne lettes så meget, at en kunstigt fremskyndet død ikke længere behøver at fremstå som den mindst ringe løsning.
- Vi mener, at de skæbner, vi har beskrevet, fortjener at leve med hjælp, smertelindring og omsorg, uanset hvor udsigtsløst de ser deres eget liv, slutter Jeppe Duvå on Kristeligt Dagblads holdning.