Behandling af døende fortsætter for længe

23. januar 2015
Behandling bør stoppe i tide for at sikre god livsafslutning, mener læger

Sundhedssystemet behandler nogle gange dødeligt syge så længe, at det giver dårlige livsafslutninger. Vi skal blive bedre til at sige stop, lyder det fra læger og fra formanden for Det Etiske Råd.

Behandling i for lang tid risikerer at give en mindre rolig død på operationsbordet fremfor en afsked omgivet af sine kære.

- Vi kan behandle mere end nogensinde, men nogle gange fortsætter behandlingen, selvom det er udsigtsløst. Det er en problemstilling, som bliver stadig mere aktuel i det danske sundhedsvæsen, siger Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd, til Kristeligt Dagblad.

Gorm Greisen, næstformand i Det Etiske Råd og overlæge og professor på Rigshospitalet, supplerer:

- Som pårørende har jeg oplevet, at der i behandlingssammenhæng har været kort vej fra livsforlængende behandling til palliation. Selvom lægerne måske ikke har italesat håb, så har de måske foreslået nye konsultationer og nye undersøgelser, fordi de ikke følte, at de havde ret til at tage håbet fra patienten. Det er synd for patienten, der så ikke får mulighed for at tale om, hvordan han gerne vil dø.

- Mange er tilbøjelige til at behandle helt frem til dødstidspunktet, mener Bodil Abild Jespersen, overlæge ved Det Palliative Team på Aarhus Universitetshospital. - Der skal man blive bedre til at acceptere, at døden er et vilkår, når man kan se, at den kommer, i stedet for bare at blive ved med at behandle. Hvis man accepterer, at døden er uundgåelig, bliver den sidste tid mere rolig, og de pårørendes sorgproces nemmere, for så kommer døden ikke som et pludseligt chok.