Beklageligt, at døende ikke får nødvendig hjælp

21. januar 2013
Landsformand Tove Videbæk er rystet over ny rapport.

Landsformand Tove Videbæk er rystet over ny rapport.

I de sidste dage og timer af deres liv, får hver femte døende kræftpatient ikke den hjælp, de har behov for.

Det er kommet frem i Dansk Palliativ Databases rapport for 2011.
- Det er sørgeligt - og rystende dramatisk, siger Hospice Forum Danmarks landsformand, Tove Videbæk i et debatindlæg til Jyllands Posten.
- Det er meget beklageligt, for den nødvendige palliative indsats kan lette hele situationen, både for den døende og de pårørende. Og det giver de pårørende et langt bedre minde at leve videre på, siger hun.
I rapporten fra Dansk Palliativ Database fremgår det, at læger i op til 2.000 tilfælde havde vurderet, at patienten havde brug for en specialiseret palliativ indsats. Det er en tværfaglig indsats, som skal lindre både fysiske og psykiske symptomer og også hjælpe patienten med sociale, eksistentielle og andre behov.

Desværre nåede 2.000 døende ikke at få denne indsats. Enten fordi de blev henvist for sent. Eller fordi der ikke var kapacitet til at tage sig af dem på grund af manglende hospicepladser eller palliative teams.

Overlæge Mogens Grønvold står bag undersøgelsen og vurderer, at der sikkert er en stor gruppe døende, som også havde behov for denne behandling, men slet ikke blev henvist til den.
- Når livet er ved at ebbe ud, er det vigtigt for et menneske at få tid og ro til at få sagt ordentligt farvel. Hvis den døende får den nødvendige lindrende indsats vil han eller hun kunne få denne ro og tid til at sige farvel til livet og til de pårørende, slutter Tove Videbæk.