Blid bevidst berøring beroliger hospicepatienter

19. juni 2009
Mette Aalbæk vil bruge massageuddannelse i sit arbejde på hospice

Mette Albæk er en af 12 kursister, der netop har gennemført uddannelsen i taktil stimulering på VIA i Holstebro. Holdet er blandet af ergo- og fysioterapeuter, sygeplejersker, pædagoger, psykologer og så videre - og så 43-årige Mette Albæk, der er sygeplejerske og arbejder på et hospice, KamillianerGaarden i Ålborg.

- Jeg arbejder med neuropædagogik og kognitive forstyrrelser hos døende patienter. Patienterne ligger ofte meget stille, er trætte og kan ikke deltage aktivt i noget. Men det her er et tilbud om en sanselig oplevelse, uden at de skal være aktivt deltagende, siger Mette Albæk til Dagbladet Holstebro-Struer og fortsætter:

- Berøring går ind og påvirker vores krop. Når vi bliver berørt, frigives et stof, der hedder oxytocin, som er et hormon, der er en del af vores ro/hvile-system - modsat stress-systemet. Ro/hvile-systemets niveau kan forhøjes ved berøring, og det er med til blandt andet at sænke stress og give bedre søvn, fortæller hun.

Når Mette er så begejstret for taktil stimulering, skyldes det blandt andet, at der har været en vældig udvikling i forskningen omkring fænomenet, og at det er videnskabeligt dokumenteret.