Bliv hos den døde - det heler

16. august 2014
Et vellykket sorgforløb begynder med at efterladte bliver hos den døde.

Et vellykket sorgforløb begynder med at efterladte bliver hos den døde.

- Et vellykket sorgforløb handler ikke om at adskille sig fra den døde. Tværtimod. Det er enormt betydningsfuldt for mange efterladte at have et nærvær med den afdøde.

Det skriver Jorit Tellervo i en kronik i Politiken. Jorit er sygeplejerske og projektleder i Palliativt Videncenter. Her leder hun det to-årige formidlingsprojekt 'Når ægtefællen dør', der skal sikre viden om ny sorgforståelse i befolkningen og bedre sorgstøtte til ældre efterladte.

80 procent af alle danskere mister deres ægtefælle, efter de er fyldt 65 år. Og det er voldsomt for den efterladte ægtefælle, og noget man ikke skal bagatellisere med den begrundelse, at ældre jo må forvente, at ægtefællen dør, mener Jorit Tellervo.

- Risikoen for ensomhed og selvmord stiger, når man mister, og for hver femte er sorgen så voldsom, at de har brug for særlig hjælp. Faktisk har ældre, der mister en ægtefælle, overraskende høj forekomst af symptomer på posttraumatisk stress, skriver hun i kronikken.

Derfor er der brug for en 'ny sorgforståelse', som gør op med mange af de formodninger, vi hidtil har haft.

- Et vellykket sorgforløb handler for eksempel ikke om at adskille sig fra den døde. Tværtimod. Det er enormt betydningsfuldt for mange efterladte at have et nærvær med den afdøde. Og det virker helende at vende sig mod sorgen. At pendulere ind og ud af den, skriver Tellervo og indrømmer, at det også stiller krav til omgivelserne:

- At ikke negligerer forandringerne eller undgår at tale om dem, men give den efterladte lov til at være i sorgen, mærke den og finde ud af at leve med alle de forandringer, tabet har ført med sig. Uanset om den penduleren fortsætter resten af livet, siger hun.

Læs hele kronikken her.