Børn af døende mangler støtte

07. november 2012
Sundhedssystemet er dårlige til at støtte børn, hvis forældre er dødeligt syge.

Sundhedssystemet er dårlige til at støtte børn, hvis forældre er dødeligt syge.

Livet ændrer sig brat, når én, man kender, får konstateret en dødelig sygdom. Er man blot et barn, når det sker, er forskellen på livet før og livet efter den svære besked endnu større.

Den voksne, stærke far eller skrappe mor, bliver pludselig forvandlet til en patient. Hjemmet bliver til et venteværelse. Rollefordelingen i familien ændrer sig, og pligterne bliver flere.
Vennernes snak om sminke og kærester bliver ligegyldig. Smerten er konstant til stede, men kan ikke vendes nogen steder hen.
Det er nogle af konklusionerne i en ph.d.-afhandling, skriver Videnskab.dk. Afhandlingen er lavet af sygeplejerske Dorte Buchwald, der netop nu implementerer Projekt Børnevenligt Sygehus på Sygehus Vendsyssel.

Dorte Buchwald understreger i afhandlingen, at for at forebygge, at børn af døende forældre får permanente problemer med tillid og relationer, bør sundhedssystemet gøre en indsats for at forstå og hjælpe børnene, mens de er midt i krisen.

Statistikkerne siger ifølge Dorte Buchwald, at ét barn i hver folkeskoleklasse vil have mistet en forælder, inden 10. klasse er afsluttet. Det svarer cirka til hvert 25. barn, hvoraf nogle mister forældrene ved pludselig død.