Børnehospice er for alle livstruede børn

27. maj 2015
Hospice Forum Danmark opmuntrer Region Sjælland til samarbejde med børnehospice.

Sundhedsudvalget i Region Sjælland vil undersøge, om der skal søges penge fra en statslig pulje til børnehospice i regionen. Men foreningen Cancerramte Børn synes i stedet regionen bør samarbejde med Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup, som netop åbner et børnehospice til efteråret.

- Sankt Lukas Stiftelsen er langt fremme med planerne om et børnehospice. Det ville være oplagt, at Region Sjælland arbejdede sammen med Sankt Lukas, fordi det ligger tæt på Rigshospitalet, hvor barnet kan få den mest effektive hjælp, siger Jan Johnsen fra Cancerramte Børn.

Den tanke får opbakning fra Hospice Forum Danmark, der støtter oprettelsen af flere børnehospicer i Danmark.

- Det er rigtig positivt, at foreningen Cancerramte Børn anbefaler Region Sjælland at samarbejde med Sankt Lukas Stiftelsen for at hjælpe familier med børn, som har en livstruende sygdom, siger formand for Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk.

Jan Johansen fra Cancerramte Børn mener, behovet for børnehospice er begrænset, da de fleste "cancerbørn" bliver raske.

Men Tove Videbæk påpeger, at det kun er mellem 10 og 20 procent af de børn, som dør før det 18. år, der er ramt af kræft. De øvrige 80 til 90 procent lider af alle mulige andre sygdomme. Det kan være medfødte handicaps, lungesygdomme, hjertesygdomme, sjældne sygdomme, neurologiske sygdomme med videre.

- Alle disse børn og deres familier har behov for hjælp i det daglige. De har også brug for et pusterum af og til, hvor de kan komme væk hjemmefra og slappe lidt af fra deres hverdag, som er fyldt med undersøgelser og behandlinger af deres syge barn. Hjemme har de nærmest ikke mulighed for at give deres raske børn opmærksomhed, siger Tove Videbæk.

Derfor er der behov både for hjælp i det daglige til familierne og for et børnehospice, hvor familierne kan komme og få et pusterum samt overlade det syge barn til specialisterne på stedet, så forældrene kan få tid alene og sammen med de raske børn, tilføjer hun.Hospice Forum Danmark glæder sig over, at et børnehospice på Sankt Lukas i Hellerup nu er godt på vej og støtter nu forarbejdet til oprettelse af et børnehospice i Jylland.