Brug for 100 nye hospice-pladser

29. september 2009
Der bør være 260 sengepladser på hospice til uhelbredeligt syge og døende i Danmark

Der bør være 260 sengepladser på hospice til uhelbredeligt syge og døende i Danmark. Men der er kun 158. - Vi har fokus på det, lover Bent Hansen fra Danske Regioner.

Der er ifølge internationale standarder brug for 50 sengepladser på hospice for hver 1 mio. indbyggere. I Danmark er der derfor brug for ca. 260 sengepladser.
Men trods en ihærdig indsats fra lokale støtteforeninger i samarbejde med bl.a. Hospice Forum Danmark har tallet kun sneget sig op på 158.
Der mangler altså 100 hospicepladser, for at uhelbredeligt syge og døende danskere kan modtage palliativ, dvs. lindrende, behandling i rolige omgivelser.

Mere engagement

Hvad vil du gøre ved det, spurgte vi formand for danske regioner Bent Hansen:
- Det er ikke rart at koble livets afslutning sammen med økonomi, men det er en bekostelig affære, både at anlægge og især at drive hospice. Der skal findes ekstra midler. Engagementet skal udvides.
Vil du så det?
- Det er vigtigt, at give professionel pleje lige til det sidste. Så vi har fokus på det. Vi har igennem de seneste år oprettet en række hospice-sengepladser - blandt andet i Region Midtjylland, hvor vi i 2008 fik tre nye hospicer og i alt 41 nye sengepladser. Og jeg ved, at Region Sjælland næste år indvier to nye hospicer med i alt 24 sengepladser. Og vi vil selvfølgelig også fremover arbejde for, at døende og uhelbredeligt syge patienter kan få en så god behandling som overhovedet muligt.

Høj kvalitet
- Hospice er et vældig godt tilbud til en værdig og respektfuld afslutning på livet. Der leveres pleje på et meget højt kvalitetsniveau. Jeg har stor respekt for det arbejde, der gøres, siger han.
I Hospice Forum Danmark modtages Bent Hansens udmelding med blandede følelser:

 - Jeg er naturligvis glad for at høre, at Bent Hansen har stor respekt for det arbejde, der gøres på hospicer. Det har de sandelig også fortjent.
- Men jeg er ikke enig i, at det er en " bekostelig affære" at drive et hospice. En hospice-plads koster nemlig ikke mere end en seng på en sygehusafdeling. Og i en hospice-seng får en patient med en uhelbredelig, fremadskridende sygdom med forventet kort levetid den højt specialiserede lindrende indsats, som vedkommende har behov for i den afsluttende livsfase. 

Nu er det ikke kun regionerne, der skal gøre noget for at Danmark kan få et antal hospice-pladser, der stemmer med internationale standarder. For faktisk har regionerne opfyldt de krav, som regeringen har stillet til dem. Derfor er det primært regering og folketing, der bør træder i karakter med nye initiavtiver:

- De bør stille nye krav til regionerne om antal hospicepladser, som de skal indgå driftsoverenskomst med. Samtidig bør de palliative teams have flere ressourcer, så de bl.a. kan uddanne hjemmeplejen i kommunerne. Og der bør igen oprettes en hospice-pulje, siger Tove Videbæk og konkluderer:

- Der bør være adgang til aktiv livshjælp for alle med kort forventet levetid, uanset hvor i landet de bor. For med aktiv livshjælp kan også den sidste tid i et menneskes liv blive særdeles værdifuld.

Er døden en fejl?
På det nystartede Palliativt Videncenter i København er man enig i at der er et stykke vej til målet. For godt nok er der 14 hospicer i Danmark lige nu - og tre nye er på vej - men den specialiserede palliative indsats har sundhedsvæsenet endnu ikke helt taget til sig:
- Den palliative tilgang er kun i meget ringe grad integreret i det danske sundhedsvæsen, siger centerleder Helle Timm. - I hospitalssektoren er der fokus på behandling og i primærsektoren på praktisk hjælp og pleje. Døden som følge af uhelbredelig sygdom betragtes som en undtagelse og en form for misforståelse eller fejl. Man kan sige, at sundhedsvæsenet ikke er indrettet efter, at vi alle sammen skal dø og at de fleste af os dør i en situation, hvor vi i et eller andet omfang har brug for hjælp, siger hun.

Opdag din stemme
Lørdag den 10. oktober er det International Hospice Dag, og her markeres den lindrende indsats for uhelbredeligt syge og døende i over 70 lande verden over. Temaet for dagen er "Opdag din stemme". For nu vil de syge og døende og deres pårørende altså blive hørt.
- Alle der lever med en livstruende sygdom har ret til professionel palliativ pleje på hospice eller lignende, så de kan leve med værdighed uden at være nedtynget af smerte, lyder budskabet.
Og på verdensplan får palliativ pleje opbakning fra både FN og verdenssundhedsorganisationen WHO:
- Palliativ pleje kræver professionel træning, og er et af sundhedsplejens mest oversete aspekter, skriver FN's HIV/AIDS program UNAIDS.
- Palliativ pleje er en vigtig del af kræftkontrollen og kan tilvejebringes relativt enkelt og billigt, lyder det fra WHO.

Døden er et livsvilkår

I Danmark er det palliative tilbud både basalt og specialiseret, fortæller centerchef Helle Timm.
- Den basale indsats foregår på almene hospitalsafdelinger, i hjemmeplejen, på plejehjem og hos den praktiserende læge.
- På det specialiserede niveau har vi opgjort at der er 14 hospicer, og at tre nye er på vej. Der er 15 såkaldte palliative teams - to af dem udgår fra hospicer og 13 fra hospitaler. Desuden er der 6 palliative enheder på hospitaler, fortæller Helle Timm fra Palliativt Videncenter.
Hvordan kommer vi videre herfra?
Der er brug for en mentalitetsændring, fastslår Helle Timm:
- Vi kan arbejde på at gøre døden til et livsvilkår, som vi lever med og forholder os til. Vi kan arbejde for at den professionelle indsats for at støtte døende og deres nærmeste bliver så god som muligt - uanset, hvor og på hvilket niveau, der er brug for hjælp. Og vi kan arbejde for at den indsats, der ydes "hænger sammen" og er præget af kontinuitet, så indholdet af behandlingen passer til de personer, der behandles.
Og noget tyder på, at der er håb for denne palliative tankegang. Formand for Danske Regioner Bent Hansen siger:
- Indsatsen for uhelbredeligt syge og døende patienter er efter min mening meget vigtig. Der er ingen patienter, som skal ha' smerter eller lide unødigt meget. Hvis man på nogen måde kan hjælpe dem, så skal vi gøre alt, hvad vi kan for at gøre det. Derfor prioriterer regionerne også hospice og den palliative behandling højt.

Dagen markeres bl.a. med jazz
Den Internationale Hospicedag den 10. oktober markeres over hele landet af lokale hospicer og støtteforeninger. Et af arrangementerne er en koncert med det legendariske Theiss' jazzband i Slagelse Musikhus. Bandet har mange år på bagen og spillede på den franske ambassade natten før dronning Margrethe blev gift med prins Henrik i 1967.
Theis' Jazzband har spillet Louis Armstrong-inspireret glad jazz i bl.a. England, Tyskland, Frankring, Holland og så langt væk som i Argentina, Brasilien og Uruguay.
Før koncerten inviteres til jazz-buffet med den berømte pianist Søren Kristiansen.

Fakta: Lindring i verden
Halvdelen af verdens 234 lande har intet palliativt tilbud om smertelindring og symptombehandling til deres befolkninger.
Kun 15 pct. af verdens lande har integreret den palliative indsats i sundhedsvæsenet.
I øjeblikket dør 6 mio. mennesker om året af kræft. Hvert år opdages over 10 mio. kræfttilfælde.
Over 100 mio. mennesker kunne årligt nyde godt af den lindrende indsats på bl.a. hospice. Tallet indbefatter både de uhelbredeligt syge og deres pårørende.
Selv om Afrika har dobbelt så stor dødelighed som Nordamerika, får kun 1,5 pct. af afrikanerne et palliativt tilbud - mod 55 pct. af amerikanerne.
Kilde: www.worldday.org.

Fakta: Lindring i Danmark
Der dør ca. 55.000 danskere om året, heraf har ca. 25 pct. af kræft.
Generelt dør 50 pct. på hospital, 25 pct. i hjemmet og 25 pct. på plejehjem eller institution.
For tiden dør kun 1.000 om året på hospice.
Der er 14 hospicer i Danmark og tre nye er på vej.
Der er 14 palliative teams.
Der er 6 palliative enheder på hospitaler.
Kilde: www.hospice.dk og www.pavi.dk