Daghospice giver mulighed for at dø i eget hjem

20. marts 2013
På Hospice Djursland arbejder man på at oprette et såkaldt palliativt dagtilbud.

På Hospice Djursland arbejder man på at oprette et såkaldt palliativt dagtilbud. Det vil hospicechef Dorit Simonsen fortælle om på Hospice Forum Danmarks årsmøde lørdag den 20. april.

 

 

Så mange syge som muligt skal få så god hjælp som muligt og til sidst afslutte deres liv i hjemlige omgivelser.
Det er formålet med et såkaldt "palliativt dagtilbud", som Hospice Djursland lige nu arbejder på at oprette. Initiativtager er hospicechef Dorit Simonsen, der vil fortælle om idéen bag projektet i et foredrag på Hospice Forum Danmarks årsmøde lørdag den 20. april i Odense.

Det første i Danmark
Bliver projektet til virkelighed, vil det være det første af sin art i Danmark. I udlandet er det mere almindeligt, og inspirationen kommer da også fra Sct. Christophers Hospice i London, der for ca. 20 år siden inspirerede til oprettelsen af det første hospice I Danmark.
Det palliative dagtilbud vil på Hospice Djursland bestå i, at hospicet er åbent fra 8-16. Det skal give de alvorligt syge hjemmeliggende patienter mulighed for at være på hospice en hel dag et par gange om ugen, fortæller Dorit Simonsen.
- Formålet er, at så mange alvorligt syge patienter som muligt skal kunne være så meget hjemme som muligt og samtidig få kontakt til den specialiserede palliative indsats, fastslår hun.

Gymnastik og samvær
Og selv om der findes kvalificerede tilbud i form af et palliativt team bestående af sygeplejersker, læger, fysioterapeuter og psykologer, der kommer ud i hjemmene, er der også brug for et palliativt dagtilbud, mener Dorit Simonsen.
- Her kan patienterne møde andre, som er i samme situation: Her kan de blive tilset af lægen eller snakke med psykolog eller sygeplejerske. Her kan de eksempelvis lave gymnastik med andre patienter. Det er vigtigt, at alvorligt syge vedligeholder deres fysiske formåen.
Et dagtilbud har også en social funktion:
- Mange alvorligt syge er ensomme og trænger til at komme ud. De ligger bare derhjemme, hvor de er meget alene. Jo, de har besøg af hjemmesygeplejersken og det palliative team. Men de har brug for at komme ud af ensomheden, og den livskvalitet vil vi gerne give dem, fortæller Dorit Simonsen og uddyber.
- På hospicet kan de snakke med lægen om, hvordan det går med smerterne, og med sygeplejersken om, at det måske er svært at få maden ned på grund af kvalme. Her kan de snakke med psykologen, hvis de har brug for det. I det hele taget at få kontakt med andre mennesker.

Regionen skal betale transport
Hvordan klarer de transporten?
- Inspireret af Sct. Christopher Hospice i London ved vi, at mange har familie, naboer og venner, som gerne vil køre dem. Men har de ikke det, skal der laves en aftale med regionen.
Det koster jo penge.
- Regionen skal naturligvis betale, hvad det koster. De skal jo huske, at det palliative dagtilbud måske vil forhindre eller forkorte indlæggelser. Nogle gange vælger den praktiserende læge at indlægge de alvorligt syge patienter til udredning på eksempelvis en medicinsk afdeling. Vi håber og forventer, at muligheden for at henvise til vores palliative dagtilbud vil formindske denne ofte unødige indlæggelse. Og målet er som sagt, at flest muligt kan afslutte deres liv hjemme i vante omgivelser.

Åbner hospice for alle
Men er der brug for dagtilbuddet?
- Ja, sidste år havde vi 104 patienter, der havde behov for indlæggelse på hospice, men som ikke nåede at komme herud. Det viser noget om behovet. Og at nogle af patienternes behov måske kunne have været klaret i det palliative dagtilbud, så de, der havde brug for indlæggelse, kunne komme ind på hospice.
Dorit Simonsen tror også, dagtilbuddet vil gavne hospicet som helhed:
- Det er en måde at åbne hospice på. Mange tror stadig, at et hospice blot er det sted, hvor man dør. Men det er jo et sted, der summer af liv og aktivitet. Og besøg udefra vil blot få stedet til at summe endnu mere af liv, slutter hun.