Danmark bagud med behandling og pleje af døende

01. september 2011
International undersøgelse giver Danmark bundkarakter
International undersøgelse giver Danmark bundkarakter.

En international undersøgelse af kvaliteten i behandling og pleje af døende patienter placerer Danmark som nummer 22 ud af 40 lande. Det er især manglen på hospice-pladser og på specialiseret sundhedsfagligt personale, der trækker nedad, skriver Akutpatienten.dk.
Undersøgelsen er foretaget af det britiske analyseinstitut Economist Intelligence Unit for Lian Foundation - en velgørende organisation fra Singapore.
Storbritannien, Australien og New Zealand topper listen, men Economist Intelligence Unit gør opmærksom på, at der bag topplaceringen gemmer sig flere alvorlige mangler. Det er karakteristisk for landene, som scorer højt på listen, at de i årtier har arbejdet målrettet på at forbedre forholdene for patienter i livets afsluttende fase. Det er sket med satsning på hospice-behandling og specialuddannelse af læger og sygeplejersker i palliativ medicin (smertelindring). Og det er præcis på de to væsentlige punkter, at Danmark falder igennem. Også andre rige europæiske lande er langt nede på listen som f.eks. Finland (nummer 28) og Italien (nummer 24).