Danmarks første hospice for KOL-patienter på vej

09. januar 2012
Diakonissestiftelsen vil åbne an afdeling for KOL-patienter.
Diakonissestiftelsen vil åbne an afdeling for KOL-patienter.

Patienter med rygerlunger har meget dårlige muligheder for smertelindring. Derfor vil Diakonissestiftelsen nu åbne Danmarks første tilbud for KOL-patienter, der nærmer sig livets afslutning, skriver Kristeligt Dagblad.
Mens kræftsyge udgør 96 procent af de patienter, der er indlagt på hospice, lider danskere med den livstruende lungesygdom KOL ofte en pinefuld død uden adgang til lindrende behandling. KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Godt 430.000 danskere lever med sygdommen.
Hvert år dør 3500 danskere af KOL, og undersøgelser viser, at patienterne ofte lever et angstfuldt liv med akut åndenød i livets sidste fase, som i nogle tilfælde kan strække sig over flere år.
- Vi har efterladt en gruppe syge, som ikke passer ind i hverken kommunernes hjemmepleje eller på sygehusene. Da sygdommen ofte skyldes rygning, er der i mange tilfælde slynget et skyldkompleks ind over sygdommen. Mange af patienterne lider af angst, fordi de ikke kan trække vejret, og de har samtidig ikke kræfter til at komme uden for hjemmet til den genoptræning, der kan hjælpe dem. Derfor har vi besluttet at lave en særlig indsats for den type patienter, forklarer generalsekretær Hanne Thomsen fra Diakonissestiftelsen til Kristeligt Dagblad.
Det nye initiativ følger Sundhedsstyrelsen nye anbefalinger for den palliative indsats i Danmark. En rapport konkluderede før jul, at det er nødvendigt med en kraftig oprustning af indsatsen for døende patienter og deres pårørende - herunder ikke mindst KOL-patienter.