Danskerne drømmer om at dø af alderdom

08. februar 2013
Drømmen om den gode død lever, mener eksperter.

Drømmen om den gode død lever, mener eksperter.

De fleste dør af kræft eller hjerte-kar-sygdomme. Men vi regner selv med at dø af alderdom. Det handler om drømmen om den gode død, mener eksperter ifølge Kristeligt Dagblad.
Danskerne ved godt, hvilke livstruende sygdomme der er mest udbredte, og hvilke sygdomme de fleste af os ender med at dø af. Men de regner ikke selv med at gå bort efter alvorlig sygdom. Det viser en ny undersøgelse af danskernes tanker og viden om livstruende sygdomme og døden lavet af Palliativt Videncenter og TrygFonden.
Omkring 28 procent af danskerne dør af kræft, 28 procent af hjerte-kar-sygdomme og 11 procent af lungesygdomme. Men skal danskerne svare på, hvad de selv regner med at dø af, tror kun syv og otte procent, at de kommer til at dø af henholdsvis kræft eller hjerte-kar-sygdomme, og kun to procent regner med at dø af lungesygdomme. Derimod svarer over 40 procent af omkring 1000 adspurgte danskere, at de regner med at dø af alderdom, skriver Kristeligt Dagblad.
Professor ved institut for sociologi og socialt arbejde på Aalborg Universitet Michael Hviid Jacobsen kalder undersøgelsens resultater et godt eksempel på "den paradoksale død":
- Jeg tror, vi blandt andet tager skyklapper på, fordi vi er et samfund, der lider af kræftfobi. Vi lever i et samfund, som i vid udstrækning har en forestilling om 'den gode død'. Det er den død, der sker, nærmest uden at vi lægger mærke til det, allerhelst af alderdom, når vi har udlevet livet. Den sygdomsplagede død er det værste, vi kan forestille os, siger han.