Danskerne ønsker ikke aktiv dødshjælp

09. december 2014
De fleste ønsker aktiv dødshjælp indført, men ikke når det gælder dem selv


Et flertal af danskerne går ind for muligheden for at kunne yde aktiv dødshjælp. Men virkeligheden på landets hospicer tyder på noget andet. Når det gælder dem selv, ønsker danskerne tvært imod at bevare livet, viser hospice-erfaringer.

- Det er få patienter, der ønsker aktiv dødshjælp, siger Kirsten Voss, der er ledende overlæge ved Hospice Sønderjylland, til DR.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Palliativt Videnscenter og Trygfonden i 2013 ønsker 71 procent af danskerne, at det skal være muligt at yde aktiv dødshjælp.

Ud af de få, der ønsker aktiv dødshjælp, er der alligevel en taknemlighed for den hjælp, man kan få, og hvor man kan nå at sige ordentligt farvel til sine nærmeste. Det oplever man både på hospicerne i Haderslev og Esbjerg.

- Jeg tror, at patienterne oplever, at der alligevel er noget liv med kvalitet tilbage til dem og deres kære. Og med den smertelindring, vi har i dag, kan man leve livet, til man dør, siger Kirsten Voss.

Lægerne må i dag give medicin for at lindre smerte, angst og åndenød, også selvom det kan forkorte patientens levetid. Derudover har patienterne ret til at vælge livsforlængende behandling, mad og drikke fra, oplyser DR på deres hjemmeside.