Danskerne opfører sig som om de aldrig skal dø

27. juli 2003
Moderne danskere ofrer ikke deres egen død megen opmærksomhed.<br>I de kommende dage sætter dagbladet Politiken spot på døden og afdækker, hvordan samfundet prioriterer forhold for døende. Vi risikerer at glemme at kræve ordentlige forhold for døende, lyder advarsel fra dødssociolog.</P>

Journalist Jens Lenler har en forsideartikel i Politiken søndag og en helsides PS inde i bladet.

Vilstrup Research har foretaget 1.034 telefoninterview for Politiken og spurgt om holdninger til døden.

54% oplyser, at de slet ikke har tænkt over, hvor de selv vil foretrække at dø.

Ni ud af 10 danskere har hørt om hospicer. Otte ud af ti har en positiv opfattelse af hospicer, og næsten lige så mange mener, at det skal være gratis at dø der, viser undersøgelsen.
 
Men når man spørger folk, hvor de selv ville foretrække at dø, svarer kun tre ud af hundrede, at de ville foretrække hospice. Næsten alle synes om hospicer, men ingen vil altså være der, når det kommer til stykket.
 
"Det er selvfølgelig et paradoks, men at lege med tanken om sig selv på et hospice kræver mere end nogen anden mulighed, at man ser sin egen død i øjnene. Steder som hospital og plejehjem høster et par procent, mens 30 procent svarer, at de ville foretrække at dø hjemme - hvilket er det sted, der relaterer sig mindst til døden", siger sociolog ved Aalborg Universitet Michael Hviid Jacobsen, der forsker i døden som socialt fænomen.
 
Dødssociologen advarer:
"Vores velfærdsstat klarer alt omkring livet, så vi bilder os ind, at den også klarer alt om døden. Men politikerne prioriterer eksempelvis hospicer utrolig lavt. Vi risikerer at glemme at kræve ordentlige forhold for døende, medmindre vi begynder at tænke tanken om vores egen død til ende"

www.hospice.dk vil de kommende dage følge Jens Lenler's artikelserie i Politiken.