Danskerne vil nødigt snakke om døden

12. juni 2015
Ny undersøgelse viser, at vi trods mediefokus har svært ved at tale om døden


Mere end hver anden dansker tænker sjældent eller aldrig tænker på deres død, mens en fjerdedel af danskerne i høj eller nogen grad har svært ved at tale om døden. Det viser en ny undersøgelse fra organisationen Børn, Unge & Sorg ifølge Kristeligt Dagbladet.

Mere end halvdelen af de 1010 respondenter mellem 18 og 65 år oplever døden som et tabu i samfundet. 40 procent af danskere synes, at det "slet ikke" eller i "mindre grad" er vigtigt at tale med børn om døden. Især mændene synes, at det er et svært emne at tage hul på.


I undersøgelsen mener kun 40 procent, at det er vigtigt at tale med børn i alderen 0-11 år om døden. Anderledes ser det ud for børn i alderen 12-19 år. Her mener 75 procent af de voksne, at det er vigtigt at tale med dem om døden.

Forestillingen om en verden, der går videre uden én selv, er så ubegribelig og uforståelig for os, at det letteste er at undlade at tale om det, forklarer Michael Hviid Jacobsen, der er professor på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet.


Han forsker bl.a. i danskernes forhold til døden.

"Døden har i alle kendte samfund været et tabu. Det er utroligt vanskeligt, at vi som mennesker og samfund skal konfrontere noget så endegyldigt som døden. Det har skabt en tabuforestilling om, at det ikke er noget, vi skal tale om i det offentlige rum, eller når børnene er der. Vi skal helst fortrænge og fornægte det, så vi kan koncentrere os om det levede liv, siger Michael Hviid Jacobsen til Kristeligt Dagblad.