De fleste dør ikke, hvor de ønsker

01. oktober 2014
Halvdelen af danskerne dør på hospital, selv om de fleste helst vil dø hjemme.

Op mod halvdelen af alle danskere dør på et hospital, selvom kun fem procent af os ønsker at ende vores dage dette sted, skriver Kristeligt Dagblad.

Samtidig ønsker over halvdelen af danskerne at dø i eget hjem, men det ønske bliver kun opfyldt for under en fjerdedel. Det viser nye tal fra analysemagasinet Regio fra Danske Regioner og en undersøgelse fra Videnscenter for Rehabilitering og Palliation (PAVI).

- Når der er så mange, der har et ønske om at dø hjemme, og vi ikke opfylder det ønske, så er det bestemt et problem, siger Ulla Astman (S), der er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner og formand for Region Nordjylland.

- Det er jo ikke borgerne, der skal passe ind i vores kasser, det er tværtimod os, der skal organisere os, så borgerne kan få deres ønsker opfyldt, tilføjer hun og lover, at sundhedsudvalget snarest muligt vil diskutere, hvordan flere mennesker får opfyldt deres ønsker om at dø hjemme.

Ifølge Palliativt Videncenter dør 23 procent af danskerne i eget hjem, 20 procent på plejehjem og 49 procent på hospital. Tallet for dødsfald på hospice er indeholdt i tallet for hospitaler, men anslås af PAVI at være 3 procent.

I Holland har man på få år øget andelen af mennesker, der dør i eget hjem, til over halvdelen af alle dødsfald. Det er resultatet af en politisk beslutning om at satse på smertelindrende pleje i hjemmet.