De fleste vågekoner er kvinder

27. maj 2015
Ikke mange mænd vil være vågekoner i Danmark.

Der er ikke ret mange mænd, der vil være frivillig vågekone. Sådan er det både hos Røde Kors' vågetjeneste og hos Ældresagen, skriver DR P4 Trekanten.

- I 2014 var det cirka ni procent af vores vågekoner, der var mænd, siger Alexandra Dessoy, der er udviklingskonsulent i Røde Kors' vågetjeneste.

Det samme billede tegner sig i Ældre Sagens vågekonetjeneste, for her er der kun 32 mænd, mens 377 er kvinder og i Aflastningstjenesten i Esbjerg og Varde hvor der er 35 kvinder og 6 mænd.

En af de få mænd, der bruger sin fritid på at sidde med de døende i hånden, er Sigurd Christensen fra Vejle.

Han er 71 år og vågekone på femte år. Han valgte at blive vågekone, fordi han ikke kan lide tanken om, at han ligger trygt derhjemme, samtidig med at andre dør alene på plejehjem og sygehuse.

- Jeg har det utroligt dårligt med at tænke på, at mennesker ligger i det her velfærdssamfund, og dør alene, siger han til P4 og tilføjer:

- Tanken om at man ligger i de sidste timer, man er her på jorden, og kigger ind i en væg, frem for at mærke nærkontakt med et levende væsen, dét har jeg det dårligt med, siger Sigurd Christensen.