Den svære samtale kan give døende tryghed

23. maj 2013
Læger bør formidle den kedelige besked på en tryg måde, mener professor

Læger bør formidle den kedelige besked på en tryg måde, mener professor.

- Tak for din ærlighed. Vi er trygge ved beslutningen.
De ord har overlæge Ole Mogensen ofte hørt fra patienter efter en samtale om, at det vil være udsigtsløst at operere for kræft.
Beskeden var kedelig. Samtalen var svær. Men patienten og de pårørende oplevede nærvær, indlevelse og forsikring om, at sundhedsvæsenet vil følge den alvorligt syge til det sidste.

Læger må ikke vige tilbage
Ole Mogensen er specialeansvarlig overlæge ved Odense Universitetshospital og professor ved Syddansk Universitets afdeling for Gynækologi og Obstetrik. Han beskrives af Kræftens Bekæmpelse som "et fagligt fyrtårn" og modtog i 2011 foreningens hæderslegat for sit engagement i patienterne.
På spørgsmålet om det ikke er fristende at vige tilbage for den svære samtale, svarer han:
- Det er selvfølgelig ikke en hyggesamtale, men vi er som læger nødt til at snakke med patienten i tillid til at det er det rigtige at gøre. Så er der naturligvis forskellige måder at sige tingene på, og man skal sige tingene forskelligt til forskellige mennesker. Men man kan som læge ikke tillade sig at vige tilbage for den svære samtale.

Tidsfaktoren spiller ind
Det glæder Tove Videbæk, der er landsformand for Hospice Forum Danmark og netop efterlyser, at læger tager den svære samtale med patienterne:
- Ofte hører vi, at lægerne på sygehuset ikke får taget "den svære samtale" med deres patient og dennes pårørende. Og det er ærgerligt, mener hun:
- Det betyder, at de har ganske kort tid til at sige farvel til pårørende, sige farvel til livet og ordne andre ting, som er vigtige for dem at få ordnet. Det er synd både for patienter, pårørende og personale på hospice.
Hun håber at overlæge Ole Mogensens indstilling smitter af på læger, så de ikke viger tilbage for den svære samtale.

 

Ikke alle kan opereres
Ole Mogensen er især kendt for sin indsats for at operere kvinder med fremskreden æggestokkræft.
- Den har været banebrydende og har forlænget livet for en gruppe meget syge kvinder. Ole Mogensen har fastholdt et meget klart mål om god medmenneskelig behandling af patienter, lød en af begrundelserne, da han som den første modtog Kræftens Bekæmpelses Hæderslegat.
Og det medmenneskelige kommer især til udtryk ved den svære samtale.
- Vi får mange patienter, som kommer for at få en "second opinion" på deres kræftsygdom, typisk i tilfælde af æggestokkræft. Vores opgave er jo at selektere de patienter, der kan opereres. Det betyder, at der er nogle, der ikke kan. Og de skal naturligvis have det at vide. Jeg fortæller baggrunden for beslutningen ud fra faglige kriterier, fortæller Ole Mogensen til Hospice Forum Danmark.

God og tryg formidling
Kan det ikke - med al respekt - virke koldt udelukkende at få den lægefaglige vurdering?
- Muligvis. Samtalen varer omkring en time - muligvis længere tid. Og de fleste patienter plejer at sige, når de går ud af døren: "Tak for samtalen. Det var ikke det, vi havde håbet på, men tak, for din ærlighed. Vi er trygge ved, at det er den rigtige beslutning". Det er vel det, jeg som læge er her for: at formidle det kedelige budskab på en tryg og god måde.
Og det præger hele den afdeling på Odense Universitetshospital, som Ole Mogensen har ansvar for, fortæller han.

Lægen er med hele vejen
Det må være svært at formidle, at I ikke kan kurere patienten.
- Ja, det er jo svært at få sådan noget at vide. Men vi siger aldrig: "Der er ikke mere at gøre". For der er altid mere at gøre. De, der går fra samtalen uden tilbud om aktiv behandling, får altid besked om, at vi vil tage os af dem, hvis de ønsker det.
Ole Mogensen fortsætter:
- Vi er der hele vejen for dem. De kan få en såkaldt åben indlæggelse. De får tilbudt smertelindring og hjælp til øget livskvalitet. Og de får et telefonnummer, de altid kan ringe til. Jeg har flere gange givet mit eget private nummer.
Men det er helt op til patienten selv, om han eller hun vil fortsætte relationen til sygehuset, eller i stedet vil have et hospiceophold, forsikrer han.