Det giver livskvalitet at forholde sig til døden

23. januar 2015
At se døden i øjnene hjælper til at træffe de rigtige valg, mener Jakob Birkler

 

Det er vigtigt, at vi forholder os til døden for at dens valg og beslutninger ikke bare bliver parkeret ved livets afslutning som en pjalt, som vi ikke får forholdt os til.

Det mener Jakob Birkler, formand for Det Etiske Råd og aktuel med en ny bog om døden. "Døden i et professionelt perspektiv" sætter fokus på dilemmaer i forhold til døden, og hvilken plads døden har i samfundet: 

- Jeg har beskæftiget mig indgående med livets afslutning og for eksempel aktiv dødshjælp i mange år, fortæller forfatteren til Kristeligt Dagblad og fortsætter:

- Jeg ønskede at kortlægge dilemmaerne i et enkelt sprog og pege på, hvordan vores forhold til døden har betydning for, hvorfor så få danskere er registreret i donorregistret, og hvorfor døden ofte behandles lidt ironisk i medierne, som noget vi kun kan forholde os til, når vi holder det ud i strakt arm.

Danskerne har en tendens til at udskyde spørgsmålet om aktiv dødshjælp og organdonation og får derfor ikke taget stilling til disse vigtige emner.

- Døden bør få en større plads i livet, så vi også får forholdt os til spørgsmål, der relaterer sig til livets afslutning, siger han til avisen og fortsætter:

- Vi får ikke forholdt os til spørgsmål om obduktion, organdonation, aktiv dødshjælp og udsigtsløs behandling, hvis vi går baglæns ned i graven og holder døden i strakt arm. Det er også trist, fordi dødens vigtigste budskab er ' lev livet'. Der er noget livgivende forbundet med døden, fordi det giver kant til livet og fortæller os, at vi skal leve her og nu, siger Jacob Birkler.

- Det er vigtigt, at vi forholder os til døden, ikke kun for at give livet indhold, men også for, at døden, med alle dens valg og beslutninger, ikke bare bliver parkeret ved livets afslutning som en pjalt, som vi ikke får forholdt os til, slutter han.