Døden er stadig tabu for mange

31. januar 2013
Danskerne vil først konfronteres med døden ved livets slutning

Danskerne vil først konfronteres med døden ved livets slutning.

En undersøgelse gør os klogere på danskernes forestillinger om døden og den sidste del af livet. Vi ønsker ikke at blive konfronteret med viden om livets afslutning, før vi er klar til det, siger Helle Timm, leder af Palliativt Videncenter.

Sammen med TrygFonden står centret bag den undersøgelse, hvor godt 1000 danskere har svaret på spørgsmål om alt fra: "Hvad regner du med at dø af?" til "Hvem regner du med hjælper dig, hvis du får en livstruende sygdom?"
- Resultaterne peger på, at danskerne faktisk har en ret høj grad af faktuel viden om livstruende sygdom og død. Til gengæld er de ikke særlig realistiske i forhold til, hvor og hvordan deres egen død kommer til at foregå. De vil for eksempel gerne dø derhjemme. Men virkeligheden er, at vi oftest dør på hospitalet. Det handler ikke om, at danskerne har misforstået noget, men måske mere om, at vi har brug for at tro på, at livet og døden bliver bedst mulig for os selv, siger Helle Timm til Kristeligt Dagblad.

I undersøgelsen har man også spurgt, om danskerne vil vide mere om mulighederne i den sidste tid med en livstruende sygdom. Det vil kun hver fjerde - og det er en udfordring, påpeger Helle Timm:
- Vi ved, vi kan blive alvorligt syge på et tidspunkt, men der skal også være en balance i, hvor meget det skal fylde, siger Helle Timm.