Døende får hjælp til at tale om den sidste tid

25. august 2015
Patienter får det bedre, når de har indflydelse på den palliative pleje

Ny model skal ruste hospitaler og plejehjem til at tale bedre med patienter og pårørende om den sidste tid.


Roskilde Sygehus undersøger sammen med hospitaler fra fem andre europæiske lande, om samtale-modellen Advance Care Planning med fordel kan implementeres i Danmark.

Det skriver Kristeligt Dagblad.


- Idéen er, at patienter ved hjælp af én eller flere samtaler med sundhedspersonale kan være med til at planlægge, hvilken pleje og behandling de ønsker, den dag de ikke længere er i stand til at fortælle personalet eller deres pårørende det, siger professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og overlæge på Bispebjerg Hospital Mogens Grønvold.


Advance Care Planning er allerede vundet frem mange steder i udlandet, og en del steder i USA skal læger tilbyde samtalerne til alle borgere over 55 år.


Ph.d.-studerende på Aarhus Universitet Marianne Hjorth Skorstengaard er ved at undersøge Advance Care Plannings virkning på godt 200 kræft-, hjerte- og lungepatienter.


- Undersøgelser har vist, at faktorer som angst, stress og depression mindskes hos de pårørende til svært syge patienter, hvis man tilbyder de systematiske samtaler, fordi de dermed får hjælp fra sundhedsvæsenet til at starte samtaler om den sidste tid, fortæller hun.