Døende får lindring alt for sent

04. april 2012
Palliation skal sættes hurtigere ind, konkluderer rapport.

Palliation skal sættes hurtigere ind, konkluderer rapport.

I snit går der kun 24 dage, fra en alvorligt syg henvises til specialiseret lindring og omsorg, til patienten dør, viser en opgørelse fra Dansk Palliativ Database. Databasen registrerer den specialiserede palliative indsat over for danske kræftpatienter.

I 2010 blev 6041 patienter henvist til specialiseret palliativ behandling. Men i gennemsnit gik der kun 24 dage fra henvisningen til dødstidspunktet, skriver Kristeligt Dagblad.

Og det er alt for sent i forløbet, mener Kræftens Bekæmpelses administrerende direktør, Leif Vestergaard Pedersen:

- Det understreger, at der mangler fuld udbygning af den specialiserede indsats. Men det handler også om, at vi skal være mere opmærksomme på, at palliation ikke bare skal sættes ind, når der er få dage tilbage. Nej, palliation skal begynde, allerede når den aktive behandling af en alvorlig kræftsygdom er i gang. Vi bruger heldigvis mange kræfter på at redde kræftpatienter, men vi skal også hjælpe uhelbredeligt syge patienter til at have et så godt liv som muligt med deres sygdom, og her er specialiseret palliation et vigtigt element.
Palliation er en indsats fra hospitals- eller hospicepersonale, der har lindrende behandling af alvorligt syge patienter som speciale, forklarer Helle Timm, chef i Palliativt Videnscenter:

- Palliation handler om lindring af lidelse, som kan være både fysisk, psykisk og eksistentiel. Ud over fysiske smerter kan der i forbindelse med en livstruende sygdom for eksempel være sociale problemer eller angst for, hvad der skal ske, når man er død, forklarer Helle Timm til avisen.