Døende har et budskab

10. juni 2011
Døende: Du kan ændre dit liv nu

Døende: Du kan ændre dit liv nu


Mindre arbejde, mere mod til at leve livet. Mere livsglæde, færre bekymringer. Døende mennesker fortæller om det, de har fortrudt mest. Budskabet til os alle er: Det er aldrig for sent at ændre sit liv.
Det skriver Berlingske.dk og refererer til en ny amerikansk undersøgelse. Her er nogle udtalelser fra døende:
Jeg ville ønske, jeg havde haft modet til at leve mit liv mere i overensstemmelse med, hvem jeg er, og ikke som andre forventede.
Jeg ville ønske, jeg ikke havde arbejdet så meget

Jeg ville ønske, jeg havde været bedre til at udtrykke mine følelser

Jeg ville ønske, jeg havde bevaret kontakten til venner og familie

Jeg ville ønske, jeg havde været gladere. I stedet for at bekymre mig så meget

En amerikansk hospicesygeplejerske har igennem flere år interviewet døende om, hvad de helst ville lave om i deres liv, hvis de havde muligheden. Ovenstående fem udsagn er dem, flest hæfter sig ved.
Samtidig er budskabet til alle os andre: Det er ikke for sent. Vi, der forhåbentlig har mange år foran os, kan nå at lave vores liv om - hvis vi vel at mærke vil og synes, der er grund til at lave noget om.
- Der er ingen grund til at tro, at de amerikanske udsagn adskiller sig meget fra, hvad danske hospicepatienter ville kunne fortælle os. Det er alment menneskeligt, at man gør sit liv op, når man ligger for døden. I den proces vil der uundværligt være noget, man fortryder, noget man kunne og burde have gjort mere eller mindre. Budskabet til alle os andre er: Tag ved lære., siger Tove Videbæk, formand for Hospice Forum Danmark, til Berlingske.dk.